Wanneer je kind besluit om in het familiebedrijf te komen werken is voor iedere ouder een mooi moment. Zeker als het om twee kinderen gaat. En helemaal als één van de twee je dochter van nét 18 jaar oud is die haar apk-papieren al op zak heeft. Corné van Empel, eigenaar van Van Empel Mobiele Service uit Cromvoirt, is zo’n gelukkige ouder. Tes van Empel: “Het liefste werk ik aan een koppakking of vervang ik een distributieketting.”

Voordat Corné zijn bedrijf begon in 2000 werkte hij onder meer als chef-werkplaats bij Mercedes-Benz Trucks. Hij wilde breder en vooral voor zichzelf. Zo ontstond Van Empel Mobiele Service, met aanvankelijk een bescheiden werkplaats. “Mijn doel was om zowel particulieren als bedrijven te helpen met reparatie en onderhoud. Ik begon in de machinebranche, maar al vrij snel wist men mij te vinden en kwamen er personen- en bedrijfsauto’s bij. Ik kreeg al snel meer ruimte en dus meer mogelijkheden. Wij zijn geen bedrijf van 8 tot 17, aan reguliere openingstijden doen wij niet.”

Klanten weten dat ze altijd even moeten bellen of er iemand aanwezig is voordat ze komen. “Je kunt ons bellen om 22.00 uur, maar ook om 06.00 uur als de nood hoog is, ook op zaterdag en zondag. Het diverse en het onverwachte maakt het werk voor mij zo leuk. Dit is waarschijnlijk ook de reden dan mijn beide kinderen besloten hier te komen werken. Mijn zoon Luc, die ook een monteursopleiding heeft, wil per 1 februari in het bedrijf aan de slag. Zo wordt het nog een echt familiebedrijf. Er was simpelweg de noodzaak om personeel aan te nemen en we weten allemaal hoe lastig het is om aan goede mensen te komen.”


‘Als meisje op zo’n opleiding moet je jezelf altijd bewijzen’


Dochter Tes van Empel was nog maar 17 jaar toen ze eind juni 2021 haar opleiding van Eerste Autotechnicus succesvol afrondde. De vierjarige opleiding voltooide ze in twee jaar en het eerste jaar was zelfs al na zes weken een feit. “Na de zomervakantie heb ik mijzelf direct opgegeven voor apk-keurmeester. Ik ben de eerste de beste mogelijkheid ingestroomd en direct geslaagd. Heb er flink veel voor moeten doen, maar dat is ook wel logisch”, zegt de nuchtere Brabantse relativerend. “Voor mij was het een logische stap om de opleiding te doen en om mijn apk te halen.” Corné heeft die papieren niet, het keuren besteedden ze voorheen altijd uit.

De Dames van Hurkmans

Het was volgens Tes logisch dat ze bij hem zou komen werken. “Ik loop hier al op het bedrijf rond sinds ik mij kan herinneren en ik vond het altijd mooi om te zien aan welke machine hij telkens weer werkte. Als klein meisje had ik al interesse in techniek, niet eens zozeer in auto’s in het bijzonder.” Door de opleiding is die interesse wel meer gewekt en zodoende heeft ze uiteindelijk voor auto’s gekozen. “Als meisje op zo’n opleiding moet je jezelf altijd bewijzen, omdat het vooral jongens zijn die de opleiding volgen. Dat ‘nadeel’ van meisje zijn merkte ik ook tijdens het zoeken naar een goed stageadres.”


‘Vrij snel hielpen ze mee met een beurtje van een zitmaaier’


Corné vult aan: “Er waren zelfs bedrijven die haar niet eens op gesprek lieten komen. Dat zou je niet verwachten in deze tijd, maar het gebeurt dus wel degelijk.” Tes: “Uiteindelijk ben ik bij autobedrijf De Dames van Hurkmans uitgekomen, gerund door twee zussen, en zij hebben juist het liefst zoveel mogelijk meiden. Bij hen heb ik drie dagen in de week gewerkt. Eén dag ging ik naar school en de vijfde dag werkte ik bij mijn vader.”

Als het aan Tes had gelegen, was ze na haar middelbare school al op het bedrijf komen werken. “Het is gewoon keileuk wat wij doen. We doen écht van alles: van mini-loaders, trekkers, kraantjes, aanhangers, heftrucks, hoogwerkers, scootertjes tot aan personenwagens en vrachtwagens tot 7,5 ton. Ja, zelfs kettingzagen en golftrolleys. De gekste dingen maken wij hier. En natuurlijk veel tuin- en parkmachines, daar heb ik al vanaf het begin hier veel mee gedaan.” Gezien de breedte van de werkzaamheden leunen ze op grossiers met expertise in het betreffende segment; Fource voor alles automotive en Kramp of Granit Parts voor de niet-automotive producten.

Corné glimlacht bescheiden als zijn getalenteerde dochter opsomt wat ze allemaal doen. Hij vertelt “Onze insteek is dat wij álles aanpakken. Als een klant zegt: ‘Wil je er niet eens naar kijken?’, dan zeg ik: ‘Zet maar neer’. Dat krijgt Tes ook mee. Toen het erop begon te lijken dat de kinderen dezelfde richting op wilden als ik, ben ik gaan nadenken. Het begon met meewerken op de zaterdagen, ’s avonds en in de schoolvakanties. Als ik op pad ging om te repareren met de mobiele service, dan gingen ze met me mee. Meekijkend over de schouder legde ik uit wat ik deed. Eenmaal thuis zei ik: ‘Begin maar eens om zo’n ding uit elkaar te halen. Vrij snel hielpen ze mee met een beurtje van een zitmaaier. Het zat er gewoon al heel vroeg in bij ze.”

Eigen keuringsstation

Voor de toekomst – met zoon en dochter aan boord – heeft Corné van Empel beslist nog plannen te over. Zo wil hij vernieuwen en investeren in apparatuur en de werkplaats wordt aanzienlijk vergroot. “Ik wil sowieso naar drie of vier bruggen en ik wil hier een apk-keuringstation maken zodat we zelf kunnen keuren en afmelden. Momenteel staat er een 7,5 tons Koni hefbrug, maar liever nog komt er een grotere brug van 10 ton bij, zodat we alles aankunnen, ook de grootste bestelwagens en campers.”

En denk niet dat de 18-jarige Tes nu is uitgeleerd. “Ik wil zeker nog verschillende opleidingen gaan volgen, bijvoorbeeld over elektrische voertuigen, airco en misschien komt er nog wel meer bij. Over een paar weken doe ik een cursus Basiskennis Hydrauliek, die wordt aangeboden door een leverancier van ons. Weet je, in de praktijk doe ik het allemaal wel, ik pak wel aan, maar het is toch ook wel goed om de theorie te kennen die erbij hoort. Mijn vader heeft het vak geleerd met benzine, diesel en lpg. Wij als nieuwe generatie werken hier ook mee, maar daarnaast zullen we met elektrisch en waterstof gaan werken, want ook dat laatste komt er nu eenmaal aan. Of we nu willen of niet,” zegt Tes terwijl ze haar vader schamper lachend aankijkt vanuit haar ooghoeken.

Corné: “Als auto’s uit de lease en uit de garantieperiode komen, dan krijgen wij ze binnen, wij lopen dus altijd een paar jaar achter de trends aan. In dit geval is dat goed, want dat betekent dat we nog een paar jaar hebben om ons goed op EV’s in onze werkplaats voor te bereiden. Het is belangrijk dat ik doorpak met de kinderen met een stukje vernieuwing zodat zij in de toekomst ook een bedrijf hebben waar ze een goede boterham mee kunnen verdienen. Tes: “Wil je echt weten wat ik van die elektrificatie vind? Ik vind elektrische auto’s totaal niet interessant om aan te werken. Brandstofauto’s zijn toch veel leuker? Maar goed, ik weet dat het er nu eenmaal bij hoort, maar leuk? Nee, doe mij maar brandstofauto’s, die maken tenminste lekker geluid.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
Meest bekeken berichten
Recente reacties