In de eerste zes maanden van dit jaar werden 3.537.505 miljoen apk’s aan personenauto’s uitgevoerd tegen 3.399.131 vorig jaar. Een plus van 4,1 procent. Van die ruim 3,5 miljoen apk’s in het eerste halfjaar werd 2,1 procent uitgevoerd aan een elektrische auto.
Het aantal aan personen- en bestelauto’s uitgevoerde apk’s is de eerste zes maanden van dit jaar – ondanks corona – dus flink gestegen. Goed nieuws voor het werkaanbod bij de autobedrijven. De onderdelen- en bandendistributeurs zijn er eveneens blij mee. Natuurlijk blijft de apk een momentopname, die belangrijk is voor de rijveiligheid en het milieu. De apk mag echter nooit een commerciële valkuil voor de consument zijn. Of zo worden ervaren door een verkeerde communicatie. De apk blijft echter een zeer belangrijke generator voor de werkplaatsomzet.
‘Ondanks de coronaperikelen nam het aantal apk’s niet alleen toe in het eerste kwartaal, maar ook in het tweede kwartaal’
Sturen
Ondanks de coronaperikelen nam het aantal apk’s niet alleen toe in het eerste kwartaal, maar ook in het tweede kwartaal. Deels verklaart dit ook het feit dat autobedrijven qua aftersales redelijk door de crisis zijn gekomen. Wat betreft lichte bestelauto’s was de plus (4,9%) nog groter dan die bij personenauto’s. Ook al is het volume kleiner, het apk-volume steeg in het bestelautosegment in beide kwartalen flink. Een belangrijke constatering, want een bestelauto is veelal een zakelijk gebruikt vervoermiddel waar stilstand moet worden voorkomen.
Positief voor de werkplaats
In tegenstelling tot de landen om ons heen, waren de autobedrijven in ons land op het hoogte punt van de coronacrisis ‘gewoon’ open. Het is opvallend dat de consument zich ondanks alle beperkende maatregelen toch heeft laten ‘sturen’ door de apk-brief van zijn/haar autobedrijf. Een apk of bandenwissel in coronatijd was voor sommigen zelfs een welkome afleiding uit de lockdown. Met name universele autobedrijven (inclusief de fitters) hebben van het toegenomen apk-volume geprofiteerd. Sowieso hebben universele autobedrijven met een aandeel van ruim 76 procent het leeuwendeel van het aantal apk’s in handen. Bij EV’s is dat overigens een ander verhaal.
EV’s
Zonder de apk zouden veel autobedrijven veel te weinig klantcontact hebben en waarschijnlijk amper bestaansrecht. WESP-data en cijfers uit de RAI Aftersalesmonitor (zie pagina 24-25) zijn alleszeggend in deze. Ondanks dat de eerste zes maanden dit jaar het EV-aandeel van 2,1% (73.122 stuks) binnen het totaal aantal personenauto apk’s nog relatief laag is, beginnen ze toch ‘zichtbaar’ te worden. Zeker gewone hybrides zijn al jaren een normale verschijning, ook in de universele werkplaats. De plug-in hybride (PHEV) volgt in rap tempo. Bij volledig elektrische auto’s (FEV) krijgt de combi met een onderhoudsbeurt echter wel een andere invulling. Tenslotte is een standaard onderhoudsbeurt aan een FEV wat betreft ‘onderdelen’ beperkter (geen olie en oliefilter) en is het voor de meeste werkplaatsmedewerkers nog een uitdaging hoe zij onderhoud dienen uit te voeren aan de elektromotoren en het batterijpakket. En wat is je positie ten aanzien van mogelijke garantievragen als na het uitgevoerde onderhoud er zich een storing voordoet? Het vervangen van slijtdelen als ruitenwissers, stuur- en remdelen, het interieurfilter, banden en remvloeistof zijn zaken die wat betreft kennis bij een FEV niet afwijken van een auto met een verbrandingsmotor.
‘Zonder de apk zouden veel autobedrijven veel te weinig klantcontact hebben en waarschijnlijk amper bestaansrecht.’
Ervaring
Hier gaan de komende tijd leasemaatschappijen ongetwijfeld een rol spelen. Kijk naar de Tesla’s, waar voor veel eigenaren en berijders er in hun directe omgeving geen serviceadres is. Leasemaatschappijen zullen hier meer structurele, maar wel naar universeel gerichte oplossingen gaan zoeken. De berijder is namelijk gewend aan regelmatig onderhoud. Dat zit tussen de oren. Als Tesla dat niet faciliteert, dan maar naar een ander autobedrijf. Diverse dealernetwerken hebben al enige jaren ruime ervaring met de FEV’s en ook het universele autobedrijf krijgt ze nu mondjesmaat in de werkplaats. Vooral voor onderhoud. De net geïntroduceerde Polestar (onderdeel van de Geely-groep waartoe ook Volvo behoort) zal gezien zijn achtergrond voorlopig vooral bij de Volvo-dealers in onderhoud komen. Maar als leasemaatschappijen in hun universele netwerken goede ervaringen opdoen met Tesla, dan zullen andere EV’s straks vaker bij het universele autobedrijf op de stoep staan. Kijken we op basis van het aantal vandaag binnen het wagenpark geregistreerde EV’s, naar het verwachte apk-volume voor deze elektrische auto’s in 2021 en 2022, dan is de groeipotentie duidelijk. Waarbij er voor het universele autobedrijf nog een addertje onder het gras zit en voor de merkdealers juist een mooie opsteker.
Uitstraling
Uit diverse onderzoeken blijkt dat de consument die investeert in een EV, loyaler aan de merkdealer schijnt te zijn en te worden. De particuliere consument is zich, al of niet onderbouwd, bewust van de technische complexiteit van een EV en heeft daardoor voorlopig een bepaalde voorkeur voor de dealer van het betreffende merk ook als het om reparatie, onderhoud en banden (ROB) gaat. Als je het totale uitgevoerde apk-volume bekijkt dan heeft de universele garage een marktaandeel van 76,4 procent. Kijk je naar de EV’s, dan is dat aandeel (nog maar) 44,3 procent. Het universele kanaal zal hier aan het imago moeten werken, anders kan op termijn het aandeel van het universele autobedrijf gaan verschuiven. De onderdelensector zal hier ook alert op zijn en met name de werkplaatsconcepten moeten helpen om hier een positie in te nemen. Edge Mobility, of een vergelijkbaar concept, kan hier een optie zijn. Onlangs kondigde Profile nog aan een in eigen huis ontwikkeld onderhoudsconcept voor EV’s te introduceren. De diverse laadpaalintroducties bij onder andere de werkplaatsformules James, Autovakmeester, Autocrew, Bosch Car Service, CarProf en Vakgarage zijn voorbeelden van het met een elektrische component up-to-date brengen van de uitstraling richting consument.