De toepassing van augmented reality in het autobedrijf is dichterbij dan menigeen denkt. Gaat deze techniek helpen het monteurstekort op te lossen?

Zo’n dertig belangstellenden verzamelen zich in de centrale onderzoeksruimte van HAN Automotive. In nauw contact met de regionale auto- en transportsector zijn studenten en hun begeleiders hier bezig met een scala aan onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten. Het gaat nadrukkelijk niet om projecten op het niveau van Tier 1-suppliers, maar om kleine, meer lokale toepassingen. “Continental is bezig met een augmented reality head up display. Die beweegt mee met de ogen van de bestuurder en projecteert op de voorruit alleen zaken die op dat moment voor jou van belang zijn. Joh, daar hebben wij helemaal niet de budgetten voor”, lacht Jan Benders (program manager control systems van HAN Automotive Research). Wat HAN Automotive wél kan, is mkb-bedrijven met raad en daad bijstaan, bijvoorbeeld op het vlak van ICT bij de ontwikkeling van hun producten en diensten. Dat kan hulp zijn bij methoden voor software ontwikkeling, zoals voor een groep MKB partners in een recent RAAK subsidieproject.

Objecten herkennen

Augmented reality domineert deze middag de agenda. Dragers van de bijbehorende AR-bril zien een echte omgeving die vermengd is met hologrammen (bij virtual reality komt de gebruiker terecht in een gecreëerde werkelijkheid). Tot de toehoorders behoren vandaag onder meer een importeur van Japanse personenwagens en de aftersalesdirecteur van een grote merkdealer. Ze kijken toe als Jille Treffers, onder meer Android / iOS Lead Developer aan de HAN, zijn eigen AR-app demonstreert. Ontwikkeld in beperkte tijd, gebouwd met weinig regels code. Bij een Subaru Impreza scant zijn iPhone de dynamo en vier, voor een eerder onderzoek ingebouwde waterstofinjectoren. Daarna gaat de app automatisch de objecten herkennen. Hoe meer licht onder de motorkap, des te sneller het scannen gaat. Afhankelijk van de gebruikte generatie smartphone vergt het minimaal twee tot drie seconden eer het object is gedetecteerd. Treffers: “De techniek is neutraal, in die zin dat ze ook werkt met Android en de mixed reality Hololens van Microsoft. De toepassing kan velerlei zijn.” Zoals de monteur met een printplaat waarop hij op aanwijzing van de Hololens iets moet solderen. Denk ook aan een interactieve montage- of reparatiehandleiding, verdiepingsslagen, hulp bij pech onderweg of Siri-achtige stemherkenning – ‘Waar zit het koelvloeistofreservoir?’

Pech-app

Benders geeft een ander voorbeeld, verwijzend naar de ‘pech-app’ die twee studentes hebben geschreven. “De uitdaging was onder meer of we op consumentenniveau iets met AR zouden kunnen doen. Als je met panne langs de snelweg staat, en de ANWB kan je op afstand helpen via zo’n app, is dat een soort B2C-oplossing. In plaats van met woorden of een ingewikkeld boekje iets uitleggen, kan je mensen een app verstrekken die laat zien en horen wat te doen om hun technisch probleem te verhelpen. Zo’n app verstrekken zou overigens ook vanuit de autofabrikant of diens importeur-/dealerkanaal kunnen gebeuren.” Een uitdaging is volgens hem wel om het bijna dagelijks uitdijende scala aan voertuigmodellen en -typen op orde te krijgen en te houden. “Voor de meer generieke techniek onder de motorkap gaat dat sneller lukken, meer specifieke techniek is een ander verhaal.”

Monteur

Ook voor de monteur kan een AR-app handig zijn. “Er is potentieel minder opleiding nodig als je stap voor stap gewoon te zien krijgt wat je moet doen en al doende leert.” Na afloop van de HAN-middag wil een automerkimporteur verder praten, net als een toeleverancier die mogelijkheden ziet om zijn service-engineers langs deze innovatieve weg te instrueren. Als internationaal actieve leverancier wil je graag wereldwijd snel, duidelijk en uniform onderhoud aanbieden. “Maar hoe je dat op afstand op een manier die iedereen begrijpt? Daar zijn dit soort technologieën handig voor.”

“Zijn trainingen nog nodig, als je ook een bril kunt opzetten die de monteur exact aangeeft wat hij moet doen?”

Interessant is de vraag in hoeverre AR een oplossing is om, gelet op het monteurstekort, werkzaamheden makkelijker te maken? Zodat er als het ware een 1e en 2e lijns servicedesk ontstaat. Benders ziet het wel voor zich. “Degenen die met interactieve technologie werken kunnen toe met minder scholing, maar kunnen tóch de noodzakelijke stappen in het onderhoudsproces zetten. Waar te lastig wordt, kunnen de meer getrainde en hoger opgeleide monteurs aan de slag.” Hij spreekt van “realistisch scenario”, gezien de toenemende complexiteit en daarmee lastiger wordende repareerbaarheid van auto’s.

Zelfdiagnose

In de markt groeit volgens Jan Benders de behoefte aan ondersteuning door middel van het soort technologie dat deze middag is getoond. Auto’s moeten meer en meer zelfdiagnose plegen. Als er dan iets fout is, zou zo’n systeem dienen te visualiseren wat er aan schort en hoe een en ander aan te pakken. “Ik zou het helemaal niet gek vinden als autofabrikanten in de toekomst de informatie die in het voertuig zelf zit opgeslagen naar een app sturen. Zo ver zijn we echter nog niet.” Het brengt tijdens de nazit een technisch trainer van een auto-importeur tot een fundamentele vraag: “Zijn al die trainingen van ons over een paar jaar nog wel nodig, als je ook collectief een bril kunt opzetten die de monteur exact aangeeft wat hij moet doen?”

Spielerei

Eind maart is er bij de HAN een tweede sessie. Duidelijk moet dan zijn of er vanuit de markt behoefte is aan vervolgonderzoek om AR-technologie in en rondom het voertuig beter inzetbaar te maken. Zoals een complete, interactieve montagehandleiding van een intelligent veersysteem. Dat vergt meer diepgang. Behalve voor inhoud pleit Benders bij augmented reality ook voor vorm. Hoe geef je een gebruikersinterface vorm zodat iedereen de toepassing snapt? “Voor ons hoeft AR geen gaming-achtige gadget zijn, want op dat vlak is al van alles te vinden in de bekende app-stores. Leuke spielerei om te laten zien wat er technisch kan, maar het brengt je ook niks meer dan ‘goh, dat is gaaf’. Wat wij hier doen, moet echt het professionele leven makkelijker, goedkoper of sneller maken.”

Storings-app in plaats van instructieboekje

Augmented reality hoeft niet ingewikkeld of een zaak van ultralange adem te zijn. Twee HAN-studentes zonder programmeerervaring schreven tijdens hun minor Scripting for Designers binnen zes weken een AR-app. Die herkent storingsmeldingen op het dashboard en doet vervolgens aanbevelingen om ze te verhelpen. han-storingslampjeVooral een toepassing voor consumenten, zo lijkt het tijdens een korte demonstratie, maar met potentie voor de professionele markt. “Uiteraard kun je het instructieboekje erbij pakken, maar dan ben je een paar minuten aan het zoeken”, zegt hun begeleider Jille Treffers. “Ook kun je het internet opgaan, maar daar is het best even zoeken voor je de juiste informatie vindt. Makkelijker is één applicatie waar alle relevante data in staat.” Een verdere ontwikkeling zou kentekenherkenning kunnen zijn, zodat de app weet om welk merk en model voertuig het gaat en kan aangeven welk onderdeel waar zit en hoe eventueel zelf te handelen. Wordt vervolgd, dus.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
18 april 2025
Schadeafhandeling Toyota Nederland via Openclaims
18 april 2025
Harvest Automotive benoemd tot officiële distributeur Atera
18 april 2025
Invoering betaald parkeren: ‘Het interesseert de gemeente niet’
17 april 2025
One-stop-shop-visie krijgt vorm
17 april 2025
42 procent minder verkeersdoden in 25 jaar
17 april 2025
Geen extra monteur maar extra bruggen
Meest bekeken berichten
Recente reacties