Wat betekent de elektrische auto voor de werkplaats van het onafhankelijke autobedrijf? Zal de werkplaatsreceptionist door digitalisatie overbodig worden? De VR-experience van het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf OOMT biedt ondernemers en medewerkers, zoals die van Auto Reijrink in Diessen, door een virtual reality-bril een blik in de toekomst van hun bedrijf.

Medewerkers worden uitgedaagd te vertellen hoe zij de toekomst van hun bedrijf zien.
Door een virtual reality-bril krijgen medewerkers van Auto Reijrink een idee hoe hun bedrijf er in de toekomst uit zou kunnen komen te zien.

Carlo Bekkers is met Jurgen Reijrink eigenaar van Auto Reijrink in Diessen (met een tweede vestiging in Nieuwkuijk, zie kader). Samen met het voltallige personeel hebben zij onlangs op een avond deelgenomen aan de VR-experience. “Heel leuk!”, zegt Carlo Bekkers direct. “Iedereen was erbij, zowel de medewerkers uit Nieuwkuijk als die van hier in Diessen. Eerst hebben we samen met de mensen van OOMT wat gegeten. Daarna hebben we die VR-experience gedaan.”

Wat leeft er?

De deelnemers werden in twee groepen verdeeld. “De ene groep kreeg vragen voorgelegd met betrekking tot de toekomst. Monteurs zijn niet echt gewend om zich over bepaalde dingen uit te spreken. In zo’n speelse setting werden ze daar toch toe uitgedaagd. Daardoor kwamen er goede dingen ter sprake, bijvoorbeeld hoe monteurs denken over elektrificatie, of ze vinden dat wij als leidinggevenden ze daar voldoende over vertellen en ook of ze vinden dat wij ze meenemen in hoe wij de toekomst van ons bedrijf zien. Het was een mooie aanleiding voor de medewerkers om te zeggen: ‘Daar willen wij wel eens meer over weten.’ Of: ‘Ik vind dat ze daarin tekortschieten.’ Wij hoefden niet meteen op hun opmerkingen te reageren, maar we hebben natuurlijk wel beseft dat er onderwerpen zijn waar we beter naar moeten kijken. Het heeft ons in ieder geval een beter beeld gegeven van wat er speelt bij de medewerkers.”

Auto Reijrink
In 1988 start Wil Reijrink met zijn vrouw een eigen autobedrijf in Diessen. In 2009 doen zij het bedrijf over aan hun zoon Jurgen en schoonzoon Carlo Bekkers. Lange tijd is het bedrijf sub-dealer van Toyota, tot 2001. In dat jaar gaan alle sub-dealers over naar de Vetos, de vereniging van Toyota-specialisten. In hetzelfde jaar sluit Auto Reijrink zich ook aan bij Bosch Car Service, voor de ondersteuning bij onderhoud en reparatie van andere merken.
Toyota is goed voor ongeveer de helft van het werkaanbod in de werkplaats. In 2020 neemt Auto Reijrink het autobedrijf van Leo de Kort in Nieuwkuijk over, tevens Vetos-lid. Occasionverkoop, vooral van jong gebruikte auto’s, is een belangrijke activiteit van Auto Reijrink. Het bedrijf is daarnaast gespecialiseerd in hybride techniek, waar Toyota van oudsher immers sterk in is.

Virtual reality

“Een tweede groep kreeg de virtual reality-bril op en kreeg daardoor te zien hoe het autobedrijf er in de toekomst uit zou kunnen komen te zien, in de vorm van vier mogelijke werelden: één waarin er niets verandert en we gewoon doorgaan zoals we nu werken, één waarin je zag hoe we aan gewone auto’s blijven sleutelen, maar waarin ook wordt geïnvesteerd in de mogelijkheid om ook aan elektrische auto’s te sleutelen en hoe de werkplaats en showroom er dan uitzien, en één waarin de wereld volledig elektrisch is geworden. In een vierde wereld zag je bovendien de ontwikkeling van het autobedrijf naar een mobiliteitscentrum. Je ziet dan ook geen receptiemedewerker meer zitten, maar kom je binnen en meld je je aan bij een informatiepaal, zoals bij een McDonald’s. Zoals wij het zien, zal het bij ons een tussenvorm worden. De verbrandingsmotor zal sowieso nog lange tijd het werk in de werkplaats bepalen. Een mobiliteitscentrum waarin verschillende mobiliteitsoplossingen onder één dak worden aangeboden zijn natuurlijk dingen waar wij ook aan denken. Alleen hebben wij op dit moment onze ruimte én medewerkers nog zo hard nodig voor de verbrandings- en hybride motoren die nu nog op de markt zijn. En we merken nu al dat we het niet bepaald minder druk krijgen, dus is er op dit moment voor ons gewoon nog geen ruimte voor andere vormen van mobiliteit. Als we straks het werkaanbod wel terug zien lopen, zullen we moeten kijken in welke vormen van mobiliteit we dan nog meer kunnen voorzien. We zijn daarmee bezig en houden in de gaten hoe snel zich dat gaat ontwikkelen.”

Carlo Bekkers: “De VR-experience heeft ons een beter beeld gegeven van wat er speelt bij de medewerkers.”

Wat nu?

Auto Reijrink heeft al eerder sessies met OOMT gedaan om grip te krijgen op de toekomst van het bedrijf. De VR-experience was één van de mogelijkheden die het fonds bedrijven daartoe biedt. “We hebben eerder sessies gedaan over het omgaan met medewerkers, maar ook het ontwikkelen van een toekomstvisie, maar dan zonder VR-bril, want dat is het mooie: je doet het samen met je medewerkers. Die waren er ook heel enthousiast over. Na afloop konden ze ook een formulier invullen waarop ze konden aangeven of ze naar aanleiding van die VR-experience nog een gesprek wilden hebben met een loopbaancoach om specifiek over hun eigen toekomst te praten. Er waren toch wel verschillende monteurs die daar gebruik van willen maken. Die gesprekken staan nu nog gepland. Het leuke is dat ik niet weet wie dat zijn. Dat zijn ook gesprekken waar ik zelf niet bij ben. Trouwens, ik heb mezelf ook opgegeven.”

“Daarnaast hebben wij, Jurgen en ik, ook een-op-eengesprekken gehad over waar we naartoe gaan en waar we op moeten letten. Wij vinden OOMT ook een heel geschikte partij om daarover mee te sparren.”

VR-experience
OOMT-adviseur werkgeverschap René Bestevaar over de VR-experience: “Het is een EV-bewustwordingscampagne voor het onafhankelijke autobedrijf met gebruik van virtual reality. De dealer die een nieuw, elektrisch aangedreven model verkoopt, wordt als vanzelf door het merk meegenomen in de toekomst, hoe hij die auto moet verkopen, onderhouden en repareren. Het onafhankelijke autobedrijf moet dat allemaal zelf uitzoeken: wil ik er iets mee en hoe dan? Hoe ga ik mijn geld daaraan verdienen en wat moeten mijn medewerkers daarvoor leren? Daarvoor ontbreekt vaak niet alleen het besef, maar ook de tijd. Veel autobedrijven zijn al blij als ze aan het eind van de dag alle klanten tevreden hebben kunnen stellen.”
“Ik wil wel graag benadrukken dat de werelden die de VR-experience schetst voor de ontwikkeling in het onafhankelijke autobedrijf niet dé waarheid vertegenwoordigen. Het zijn mogelijke ontwikkelingen, vooruitgedacht vanuit de huidige ontwikkelingen in de branche. We zeggen ook niet dat je moet kiezen uit één van die werelden. We willen alleen laten zien wat de mogelijkheden kunnen zijn, met als doel: denk daarover na binnen jouw bedrijf en ga daarover in gesprek met je medewerkers.”
“De reacties op de VR-experience zijn heel verschillend. Sommige monteurs willen helemaal niet aan EV’s werken. Anderen vinden het juist heel interessant en willen zich erin verdiepen. Het blijkt trouwens niets met leeftijd te maken te hebben, want ik zie jongens en meiden van achttien die zeggen: ‘Dat wil ik niet’ en monteurs van 55+ die het juist wel interessant vinden. Het is goed daar met elkaar over te praten, want het is de komende jaren zeker niet noodzakelijk dat iedereen zich bekwaamt in de EV. Dat werk wordt wel steeds meer, dus wie daar toekomst in ziet, zal moeten kijken wie daarvoor opgeleid moet worden en hoe dat in het bedrijf wordt opgepakt.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties