In deze equipmentspecial relatief veel aandacht voor de deeltjesteller. Het gebruik moet volgend jaar onderdeel zijn van de diesel-apk, mits de auto aan bepaalde criteria voldoet. Met dank aan dataleverancier RDC zoomen we in op het dieselpark in ons land inclusief bestelwagens tot 3,5 ton.
Grofweg kun je de dieseltaart dus in drieën hakken naar het model van de Mercedes-ster.
Een derde voor Euro 5, nog zo’n partje Euro 6 en dan de rest.
Buiten het merkkanaal willen autobedrijven nog wel eens op dergelijke investeringsverplichtingen reageren met argumenten die uitgaan van het oudere wagenpark dat zij doorgaans binnen krijgen. Of met het argument dat ze vooral benzineauto’s binnenkrijgen en dat de diesel toch in de hoek zit waar de klappen vallen. Dat is deels waar, zoals we ook in de vorige aflevering van deze rubriek zagen. Toen vergeleken we bouwjaar 2015 nu met de nieuwregistraties toen. Het dieselpark kromp maar het aantal benzineauto’s niet, integendeel. Dus, blijft zo’n argument van een autobedrijf nu eigenlijk wel of niet overeind?
Euro 5 en 6
De deeltjesteller zoals die per 1 juli 2022 onderdeel is van de apk voor diesels (apk-1 en apk-2) heeft Euro 5 en Euro 6 als doelgroep, oudere emissienormen raken dit verhaal niet. We concentreren ons dus op de jongste twee categorieën. Kort door de bocht kun je stellen dat zeven van de tien diesels een Euro 5 of 6 betreft. Met veertigduizend stuks verschil is Euro 5 nog nipt de grootste van de twee, maar op driekwart miljoen auto’s is dat niet echt een groot gat te noemen. Grofweg kun je de dieseltaart dus in drieën hakken naar het model van de Mercedes-ster. Een derde voor Euro 5, nog zo’n partje Euro 6 en dan de rest.
Met de genoemde vloot houden we echter geen rekening met de apk. Immers, diesels volgen het 3-1-1-schema. Tot drie jaar oud is zo’n diesel nog niet aan een apk toe. Daarmee valt grofweg een groep van 300.000 stuks buiten de deeltjesteller-doelgroep. Vooralsnog. Met het voortschrijden van de tijd wordt de groep oudere diesels immers kleiner en kleiner, mede dankzij milieuzones en mogelijke slooppremies.