Zelfs volledig elektrische auto’s stoten nog een behoorlijke hoeveelheid fijnstof en bandenpartikels uit, vanwege de slijtage aan remdelen en banden.

Met de ZEDU-1 (Zero Emission Drive Unit) presenteren de Duitse renstal HWA, het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum DLR en de Duitse overheid een prototype van een auto die grotendeels emissievrij is dankzij interne, gesloten remmen en een afzuigsysteem voor fijnstof en bandenpartikels.

De slijtage van remmen en banden is verantwoordelijk voor 60 tot 70 procent van de fijnstofvervuiling als gevolg van het wegverkeer. Met het ontwikkelingsproject van de ZEDU-1, gefinancierd door het ministerie van Economie, Arbeid en Toerisme in Baden-Württemberg, bieden HWA en DLR een oplossing voor zowel de uitstoot van remstof als vermindering van de uitstoot van bandenpartikels.

Gesloten systeem

In de ZEDU-1 is geen plaats meer voor de klassieke remschijf in het stuurhuis. In plaats daarvan bevinden de remmen zich in de auto, als een compacte eenheid, bestaande uit de elektrische motor, transmissie en remmen. Deze gesloten unit maakt het mogelijk om eventuele remdeeltjes die in het oliecircuit ontstaan ​​op te vangen en vervolgens uit te filteren. Het verplaatsen van de remmen is mogelijk dankzij het hoge percentage energieterugwinning bij het remmen. Bij elektrische voertuigen stijgt dit voortdurend om de efficiëntie van de auto’s te verhogen, wat resulteert in een steeds kleinere hoeveelheid mechanische remenergie.

De rem in de ZEDU-1 is een meerschijvenrem die wordt bediend met een brake-by-wire-systeem. Afhankelijk van de rijsituatie beslist de voertuigregeleenheid op basis van de rempedaalkracht tussen elektrisch en mechanisch remmen. Een voldoende grote mechanische rem is nog altijd noodzakelijk voor het geval de elektrische rem zou uitvallen.

Afzuiging

De verplaatsing van de rem naar het binnenste van de auto maakt de weg vrij voor een technische oplossing om de uitstoot van bandenpartikels te verminderen. De basis voor dit systeem is de inkapseling van de wielen. Een combinatie van aerodynamische effecten die toch optreden tijdens het rijden en een actieve afzuiging van deeltjes achter het wielcontact maken het mogelijk om tijdens het rijden deeltjes te ‘verzamelen’.

Een ventilatoreenheid aan de voorkant van de auto zuigt de deeltjes af en leidt ze door een meertrapsfilter dat in het ventilatorhuis is geïntegreerd, waarna nog slechts een beperkte hoeveelheid bandenpartikels aan de buitenlucht wordt afgegeven.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties