Voor het eerst in de geschiedenis vond de Franse Equip Auto-vakbeurs plaats in Lyon. Tegelijkertijd werd in Lyon het Autosalon georganiseerd, een regionaal sterke consumentenbeurs, waar vrijwel geen automerk ontbrak.
De organisatie koos voor Lyon vanwege de grote regionale betekenis van de stad en omdat er naast het Franse publiek de nodige bezoekers uit Italië en Zwitserland werden verwacht. Uiteindelijk werden er tijdens de drie beursdagen ruim 25.000 bezoekers verwelkomd.

De vakbeurs werd gedragen door 610 standhouders, met als vanouds een flink contingent onderdelenfabrikanten uit China, die op zoek zijn naar een OE-klant of een distributeur voor de onafhankelijke aftermarket. De Europese industrie en regionaal actieve grossiers voor onderdelen, banden en werkplaatsapparatuur waren eveneens in groten getale aanwezig. Ondanks het feit dat Lyon niet naast de deur ligt, waren er best een aantal Nederlandse bezoekers, die ook het handvol Nederlandse standhouders wisten te vinden, waaronder Inter-Sprint, Van den Ban, Tyres in Stock en Vege Motoren.
Data
Equip Auto organiseerde dagelijks een aantal bijeenkomsten voor automanagers en ondernemers rond actuele thema’s die net als in ons land de automotive professional bezighouden. Voor de buitenlandse bezoekers waren ze allemaal toegankelijk en bovendien goed te volgen, want alle sessies werden simultaan in het Engels vertaald.
De onderwerpen klinken bekend; Sermi, prijsdruk, voertuigdata, de arbeidsmarkt, circulariteit, reman in het EV-tijdperk, regelgeving et cetera. Wat voertuigdata betreft werd gesteld dat ondanks de grote stappen die zijn gezet met de Europese Data-act, de sectorspecifieke regelgeving te lang op zich laat wachten. “Het is een make or brake-dossier voor het onafhankelijke autobedrijf en zijn leveranciers. Politici lijken dat niet te begrijpen”, stelde Frank Beaujean, voorzitter van zowel de Franse (GIEG) als de Europese vereniging van equipmentleveranciers (EGEA).


Het idee leeft dat autofabrikanten en hun netwerken middels connectiviteit, data-afscherming en investeringen in klantencontact nu een groot voordeel opbouwen in de aftermarket en bouwen aan hun positie in de aftersales. De sessie werd afgesloten met de constatering dat de onafhankelijke markt dacht de data-strijd te hebben gewonnen, maar dat dit nu toch geen zekerheid lijkt. Matthieu Simon, partner bij adviesbureau Roland Berger, zei het nog duidelijker: “Autofabrikanten gaan nu terugslaan als het om de aftermarket gaat.”
Apk
Tijdens een bijeenkomst over de SERMI-certificering werd nog een onverwacht interessant idee geopperd, met eventueel grote consequenties voor de Nederlandse autosector als die gedachte door anderen wordt overgenomen. Voorgesteld werd dat keuringsinstanties die zich bezighouden met de apk in Europa (zoals TüV, Dekra, Goca e.a.), altijd gratis zouden moeten kunnen beschikken over de benodigde voertuigdata. Dat klonk plausibel, tot iemand opmerkte dat dan eerst in Nederland het apk-regime moet worden veranderd, want anders zouden autobedrijven met een apk-keurmeester gratis toegang krijgen tot de voertuigdata en dat is niet de bedoeling. Omdat er al langere tijd aan het huidige, in ons land bestaande apk-concept wordt getrokken, waarbij autobedrijven zelf, onder toezicht van de RDW, de apk mogen uitvoeren, is dit wel een factor om te monitoren. Soms gaat een losse opmerking een eigen leven leiden en komt dan in Brussel op de verkeerde onderhandelingstafel terecht.

EV-transitie
Dat de aftermarket, en dus de aftersalesactiviteiten, te maken hebben met de elektrificatie van het wagenpark en iedereen weet dat in 2035 de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor ten einde is, werd in Lyon breed uitgemeten, al maken de Franse garagehouders zich er niet druk over. Die zijn wellicht wat realistischer ingesteld dan de Nederlandse. Duidelijk is dat velen geloven dat de EV-transitie veel langer gaat duren dan nu wordt gepredikt. Sterker nog: men verwacht dat de werkplaatsactiviteiten tot ver na 2035 gedragen zullen worden door benzine en diesel, al zullen ook de Fransen de EV-transitie niet ontkennen: er rijden in Frankrijk nu al bijna 1,2 miljoen elektrische auto’s (BEV en PHEV). Ook werden er in het eerste halfjaar van 2023 bijna 150.000 nieuwe batterij-elektrische auto’s geregistreerd.
Innovatieprijzen
Onderdeel van de beurs was ook de uitreiking van een innovatieprijs voor een viertal, door een internationale jury gekozen, producten en diensten. De luchtloze band Uptis van Michelin won de innovatieprijs in de categorie technologie. De Uptis is een band zonder lucht, waarbij een speciale constructie stevig genoeg is om het gewicht van een personenauto of lichte bedrijfswagen te dragen. De conceptband is onlangs door de Franse posterijen als proef in gebruik genomen.
In de categorie schadeherstel ging de prijs naar Amplifier van R-M, een lakmerk van BASF. Amplifier stelt het schadeherstelbedrijf in staat om lakresten van vorige klussen te hergebruiken voor een grondlak, wat een aanzienlijke reductie van afval en bijkomende kosten met zich meebrengt.
Mahle viel in de prijzen in de categorie reparatie/onderhoud met de Battery PRO E-HEALTH Charge, een systeem voor de analyse van de staat van de elektrische aandrijflijn.
En in de categorie diensten kreeg de EVWorkshop voor EV-batterijreparatie en -upgrade de innovatieprijs. Het gaat daarbij om een werkplaatconcept dat autobedrijven het reparatieproces van EV-batterijen uit handen neemt, maar waarbij het autobedrijf wel zelf de batterij demonteert en monteert. Een soort revisieformule eigenlijk, iets waar distributeurs als Automotive Alliance Group, LKQ en PHE ook aan werken, partijen die overigens ontbraken op deze editie van de Equip Auto in Lyon.
Foto boven: Diagnose op afstand was nadrukkelijk een thema op de vakbeurs Equip Auto.