Het is geen geheim dat autofabrikanten op alle fronten een directe koppeling met de autobezitter voorstaan. De digitalisering in het algemeen en de connected car in het bijzonder bieden autofabrikanten daar de mogelijkheden toe. Zo lang wetgeving uitblijft, moeten merkdealers net zo goed als universele autobedrijven scherp blijven. Dat geldt met name voor over the air updates!

De discussie over de regie ten aanzien van voertuigdata blijft een zwaar bevochten dossier in Brussel, dat uiteindelijk een gelijk speelveld moet opleveren voor alle betrokken partijen. Minder discussie lijkt er over over the air (OTA), maar onderschat dit onderdeel van de connected car niet! Onderhoud middels software-updates is niet nieuw, maar wordt nog relatief weinig ingezet door autofabrikanten. Toch zijn techreuzen als Apple, Google, Samsung, Microsoft en andere al jaren zo ver en de auto-industrie leert van hen. 

Brussel

Net als ten aanzien van voertuigdata werkt men in Brussel aan regelgeving rond OTA. Brancheorganisaties als Bovag, Focwa, RAI Aftermarket en Vaco werken binnen Afcar NL aan dit dossier. Alle retailers die lid zijn van deze organisaties kunnen op lange termijn geraakt worden door OTA, zeker als de regie ten aanzien van updates bij de autofabrikant blijft liggen. De Europese Commissie verwacht binnen twee jaar resultaat van haar inspanningen, maar garanties zijn er niet. Juist omdat het voor velen nog een ver-van-mijn-bed-show is, moet er nu aandacht worden gevraagd. Waarom? Langzaam maar zeker worden steeds meer nieuwe personenauto’s uitgevoerd met de mogelijkheid om over the air updates te ontvangen. Retailers moeten monitoren wat er in de relatie met hun klanten gebeurt. Zonder regelgeving kan de aftermarket, met name de winstgevendheid van de aftersales voor de retail, onder druk komen en daarmee de kans op een frequenter klantencontact. Het is goed daarbij te beseffen dat de klant die hele discussie tussen fabrikanten en retail niet ‘begrijpt’. Zijn telefoon, iPad, computer en televisie worden al lang over the air voorzien van updates. Daar gaat hij echt niet voor terug naar de Mediamarkt of andere retailer. Waarom zou hij dan voor een software-update van zijn auto teruggaan naar uw werkplaats?

Verdienmodel

Veel updates vinden nog altijd plaats via de dealer of via een pass thru-connectie met het universele autobedrijf. Ondertussen laat Tesla zien dat updates buiten ieder distributiekanaal om kunnen plaatsvinden. Tesla heeft sowieso geen distributiekanaal. Het biedt Tesla de mogelijkheid om bepaalde updates te commercialiseren en via een abonnement aan te bieden. Ook het kunnen aanbieden van commerciële apps valt eronder. Ook autofabrikanten zien wel wat in dit verdienmodel. Denk aan het tijdelijk activeren van stoel- en stuurverwarming in de winter, of wat extra vermogen om de caravan te trekken in de zomer. Bij elektrische auto’s kan zelfs de capaciteit van het batterijpakket tijdelijk worden aangepast. 

Bovag-rapport

Het recent verschenen OTA-rapport van Bovag stelt een aantal belangrijke vragen.

Als de fabrikant direct toegang heeft tot de software van de auto, waar ligt dan de grens van de invloed die de fabrikant kan uitoefenen? Van wie is de auto eigenlijk? En wie mag er op afstand aan sleutelen? Het is daarbij belangrijk wat de klant beslist of accepteert. In ruil voor meer gemak of lagere kosten zal hij er in sommige gevallen graag mee akkoord gaan. 

Volgens de onderzoekers van Bovag is het minstens zo belangrijk hoe het speelveld wordt afgebakend. Krijgt de fabrikant het alleenrecht op een telematicaplatform waarop diensten aan berijders kunnen worden aangeboden, of krijgen andere marktpartijen die mogelijkheid ook? Het antwoord op die vragen zal – onder druk van wetgeving – bepalend zijn voor de uiteindelijke impact van OTA op de aftersales. Daarbij zet Bovag binnen Afcar NL in om OTA te laten vallen onder het ‘right to repair’: een concurrerende markt waarin fabrikanten niet het alleenrecht hebben op onderhoud. Afcar NL en de Brusselse koepelorganisatie moeten hierbij opboksen tegen de fabrikantenkoepel Acea en dat is een geduchte tegenstander.

OTA = SOTA + FOTA

Bij de overkoepelende term connected car gaat het om wederzijds verkeer, niet alleen van software die in de auto wordt geïnstalleerd, maar ook om gegevens uit de auto richting autobedrijf of fabrikant; bij over the air gaat het om eenrichtingsverkeer, over het sturen van updates en aanpassingen naar de auto.

De term OTA is een optelsom van twee vormen van over the air updates, SOTA en FOTA. Bij SOTA hebben we het over software om toepassingen te installeren dan wel te activeren, bijvoorbeeld updates voor navigatiesystemen of parkeersystemen. Bij Fota gaat het om firmware, software die bepaalde systemen en componenten in de auto aansturen, bijvoorbeeld het motormanagement. Voor zowel SOTA als FOTA geldt dat het software betreft die op afstand geïnstalleerd en aan- of uitgezet kan worden. Wie daarbij de regie heeft, is cruciaal voor wie op grond hiervan een verdienmodel wil ontwikkelen. 

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties