Michiel Nijboer, voorzitter van de sectie Equipment van RAI Vereniging, vindt het onbegrijpelijk dat de apk-keuring zich vanaf mei 2018 beperkt tot een visuele inspectie van roetfilters in auto’s. “Probeer dan in ieder geval, tot de komst van betaalbare en betrouwbare deeltjesmeters, met de huidige apparatuur de excessen uit de markt te halen, maar blijf vooral meten!”

Nijboer doet zijn uitspraken in het Jaaroverzicht 2017 van RAI Vereniging. De vereniging maakt zich daarin sterk voor handhaving van het verbod per 1 oktober 2017 op het verwijderen van een emissiebeheersysteem uit een voertuig. Michiel Nijboer: “Het kan niet zo zijn dat we met zijn allen auto’s onderwerpen aan strenge emissie-eisen en hoog van de toren blazen als er een dieselschandaal uitbreekt, om vervolgens langs de zijlijn werkeloos toe te kijken en toe te laten dat zomaar roetfilters uit auto’s worden verwijderd. Dat zijn ontoelaatbare praktijken, die er bovendien voor zorgen dat de emissiewaarden met een factor 25 of meer toenemen.”

Deeltjesmeter

Een deeltjesmeter is ook volgens Leon Andriessen van equipmentfabrikant TEN dé methode om de feitelijke uitstoot van roetdeeltjes te meten en dus te controleren of er emissiebeheersingssystemen als een roetfilter uit de auto zijn verwijderd. Een dergelijke toepassing is echter nog niet beschikbaar voor het autobedrijf. “De deeltjesmeter werkt in een laboratoriumsituatie. Voor de werkplaats kunnen we de deeltjesmeter nog niet kalibreren. Simpel gezegd: je meet wel, maar je weet niet wat je meet. Leveranciers hebben vervolgens verfijnde roetmeetapparatuur ontwikkeld. Die is gebaseerd op de oude techniek die aan de uitlaat meet, maar toch duizend keer nauwkeuriger dan de oude apparatuur.”

99 van de 100

Het probleem met de oude apparatuur is dat die is gebaseerd op techniek uit 1994. Leon Andriessen: “Daarmee is niet meer vast te stellen of een roetfilter aanwezig is. De meting aan de OBD-poort bleek vrij eenvoudig om de tuin te leiden. De overheid, en de RDW als uitvoerend orgaan van de overheid, hebben besloten te wachten op de deeltjesmeter. In de tussentijd doen ze niks. Wij zeggen: met een verfijnde roetmeting haal je een verwijderde roetfilter er in 99 van de 100 gevallen uit. En in dat ene geval dat hij erdoor glipt, was de motor kennelijk al zo schoon dat het ook niet uitmaakt. Ik vind het jammer dat de overheid geen gebruik maakt van de kennis die er al is in Nederland.”

Duitsland

In Duitsland is ondertussen wel overgestapt op de meting aan de uitlaat, met gebruik van de verfijnde meetapparatuur. Het gevolg is dat het bedrijf van Leon Andriessen overuren draait om in de behoefte van nieuwe meetapparatuur te kunnen voorzien. Andriessen verwacht dat in 2021/2022 de deeltjesmeter op de markt zal zijn.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
28 april 2025
Personenauto’s steeds langer, breder en zwaarder
28 april 2025
De transformatie van Automotive Academy
28 april 2025
‘Kans Bosch Car Service te worden met beide handen gegrepen’
25 april 2025
BOVAG over Klimaatpakket 2025: nieuw evenwicht vinden essentieel
25 april 2025
Apollo Tyres wil Enschede sluiten
25 april 2025
Van Mossel: grootste overname tot nu toe
Meest bekeken berichten
Recente reacties