Op weg naar de eeuwwisseling werkte Landport met een handjevol mensen aan het in- en verkopen van accu’s. Inmiddels telt het team dertig mensen en de groei is er nog niet uit, verwacht commercieel directeur Tim de Zwart.

Het klinkt bijna verontschuldigend, zoals Tim de Zwart het zegt, maar er is geen woord van gelogen: “Accu’s zijn niet sexy.” Het succes van een leverancier zoals Landport is dus in ieder geval niet met die eigenschap van het product te verklaren. Waarmee dan wel? “Met de mensen”, klinkt het snel om vervolgens twee bijbehorende kernwoorden te noemen: service en specialisme. “Natuurlijk is beschikbaarheid belangrijk, maar dat is een basisvoorwaarde. Het product moet goed zijn en direct leverbaar via een optimaal logistiek apparaat. Daar zit echter weinig onderscheidend vermogen. Dat zit wel in specialisme: nooit misgrijpen, niet wat betreft de minder gangbare types en niet wat betreft de bijbehorende detaillistische kennis. Service en specialisme dus en dat kan niet zonder servicegerichte specialisten, de mensen dus.” Een veelzeggende parameter binnen een bedrijf is de mate van personeelsverloop. Om een idee te geven, De Zwart zelf zit er al twintig jaar en er lopen mensen in het bedrijf rond met een lange staat van dienst. De groei komt mede dankzij nieuw aangetrokken personeel, dat vervolgens eveneens blijft: “Er is weinig verloop.” De logistiek is uitbesteed aan een zusterfirma binnen de Louwmanfamilie waar ze bovendien het dak mee delen. Het takenpakket van de meeste personeelsleden is dan ook commercieel van aard: in- en verkoop, in de binnen- of de buitendienst.  

Landport is nu goed voor 1,3 miljoen accu’s per jaar maar mikt op 1,5 miljoen per jaar in 2020

  Landport is van oudsher sterk in de tweewielerwereld en daar bewees het zich direct met de volledigheid van het gamma. “Iedereen kan die hardlopers wel aanbieden maar zodra het ingewikkeld wordt, haken steeds meer leveranciers af. Die insteek hebben we al snel toegepast op andere sectoren zodat we nu ook actief zijn met een gamma voor auto’s, vrachtwagens en aanhangers maar ook met maritieme toepassingen en tractiebatterijen.”

Jaarcijfers

Om een idee te geven: op jaarbasis gaan er dit jaar zo’n 1,3 miljoen accu’s naar de wederverkopers zoals grossiers. Daarvan is meer dan de helft een motorfietsaccu, 0,8 miljoen om precies te zijn. “In omzet zal het eerder richting fiftyfifty gaan, want een van zichzelf al kleinere motorfietsaccu is nu eenmaal goedkoper. De automotive accu’s (inclusief truck en trailer) zijn goed voor een kwart miljoen stuks, net zoveel als de tractiebatterijen. Het maritieme deel is bij deze aantallen een kleine markt.” landport-pand Voor het automotive gamma, waar we ons voor dit artikel gezien de doelgroep op concentreren, voert Landport met name het merk Dynac Automotive. “Onder de eigen naam hebben we een lijn tweewieleraccu’s. Behalve Dynac Automotive voeren we echter ook exclusief de Duracell automotive startaccu’s. Deze worden onder andere verkocht bij Kwikfit.  

Geen accu mag met eenspanning onder de 12,5 volt de deur uit

  De snel veranderde grossierswereld, waar de schaalgrootte en inkooppower afgelopen jaren snel toenam, heeft ook voor spelers zoals Landport natuurlijk gevolgen. Traditioneel zit de klantenkring bij de vrije grossiers, die nog zelfstandige inkoopbeslissingen kunnen nemen. Een slinkende groep in het recente overnamegeweld. “Naast die groep is ook de traditionele accuspecialist voor ons een belangrijke doelgroep”, zegt De Zwart.

Technologie

Begin over accu’s en veel mensen denken anno nu aan elektrisch rijden. Serieuze marktaantallen, zeker op aftermarketniveau, zijn er echter nog niet. Voor die aftermarket is de techniek achter de startstopsystemen van grotere invloed. Energiemanagementsystemen, inleren van nieuwe accu’s en een breder assortiment dan ooit zijn dan ook de toverwoorden nu. Met dit alles in het achterhoofd is het hebben van de juiste catalogi steeds belangrijker. “Juist de mix met het aanbod voor tweewielers maakt het voor een IT-landschap complex.” Om die breedte van het gamma goed via de IT-systemen te kunnen vermarkten gebruikt Landport de online catalogi van Aldoc, tegenwoordig onderdeel van Topmotive. Ook de accu zelf is volop in ontwikkeling, er wordt immers over van alles en nog wat gesproken als vervanger voor de klassieke accusamenstelling. Er is zelfs al sprake van waterstofcellen zodat je die kunt vervangen zoals je nu brandstof tankt. Allemaal ontwikkelingen die nog in het laboratoriumstadium verkeren, uiteraard. “De loodzuuraccu gaat al mee sinds we het paard begonnen in te ruilen voor de verbrandingsmotor. Dat is zo’n beetje honderddertig jaar geleden inmiddels. De lithiumtechniek moet de dertig jaar nog zien vol te maken en staat al weer ter discussie. Voor ons geldt dat de aftermarket de belangrijkste markt vormt en daar heb je de bewezen technieken.”
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties