De EV-transitie is in Europa aardig op weg, ook al is het aandeel EV’s in het wagenpark in de meeste landen nog laag. Noorwegen, Nederland en Frankrijk nemen de leiding in deze elektrificatie, met Duitsland en Groot-Brittannië als goede volgers. Voor de werkplaats heeft de EV een enorme potentie, niet in de laatste plaats bij het repareren van batterijen.
Veel autobedrijven, zeker in het onafhankelijke kanaal, zien de aftersales rond een EV nog als extra business. Toch zou het verstandiger zijn om wat serieuzer naar de (toekomstige) aftersalesactiviteiten te kijken die een EV biedt. De batterij is daarbij een mooie entree. R.O.B. wordt R.O.B2, waarbij de twee B’s staan voor banden en batterijen.
De batterij is al langer een veelbesproken onderwerp in de aftermarket en bij de aftersalespartijen. Onlangs kondigde Mercedes-Benz bij de introductie van zijn concept car EQXX aan dat de introductie van een EV-batterij met een actieradius van duizend kilometer aanstaande is. Toyota meldde een zogeheten solid state-batterij te hebben ontwikkeld die productierijp is. En Bosch introduceerde in oktober voor zijn Bosch Car Service-bedrijven in de Duitse markt (en begin 2024 ook in een aantal andere Europese landen) een reparatieconcept met onder meer vijf jaar garantie op de reparatie van hoog-voltagebatterijen van onder andere enkele hybride modellen van Toyota en Lexus.
Reman
De reman-industrie toonde eerder dit jaar op de Rematec-vakbeurs in Amsterdam al interesse in het repareren en recyclen van batterijen uit EV’s, en Stellantis stelde voor – net als Volvo eerder deed – om het onderhouden, repareren en recyclen van EV-batterijen in eigen hand te houden, lees: te behouden voor het eigen ecosysteem. LKQ in de VS nam twee reman-bedrijven over die gespecialiseerd zijn in het repareren van EV-batterijen, én brengt die kennis nu al over naar Europa.
Met deze korte opsomming mag je concluderen dat de batterij en zeker die van EV’s en hybrides volop in de belangstelling van de aftermarket en de aftersales staat. Vooral het vernieuwen en repareren van deze batterijen wordt voor autobedrijven – dealers en universele garages – een toekomstige activiteit die ze niet moeten onderschatten en voor de eigen werkplaats moeten zien te behouden. Naast dat autobedrijven hierin geïnteresseerd (zouden moeten) zijn, wil de reman-sector zich hier laten gelden. Logisch, want die ziet het als wenselijke aanvulling op het activiteitenportfolio wanneer de verbrandingsmotor als omzetgenerator langzamerhand zal verdwijnen, ook al duurt dat nog even.
Markt
Daarbij krijgen deze remanufacturers (revisiebedrijven) naast de concurrentie van autofabrikanten ook te maken met de batterij-onderhouds- en reparatieactiviteiten van onderdelendistributeurs als LKQ en AAG, die op hun beurt naast eigen ontwikkelde diensten ook meeliften op het recentelijk door Bosch geïntroduceerde reparatieconcept voor EV-batterijen. Tenslotte zijn zij ook de logistieke partners voor de Bosch Car Service- en AutoCrew-autobedrijven, die zien dat de EV-transitie niet te stoppen is.
Het is niet alleen de politiek die de batterij-elektrische auto (BEV) omarmt. Frans Everts, president-directeur van Shell Nederland, stelde in een interview bij BNR dat de batterij het al heeft gewonnen van waterstof als energiedrager voor personenauto’s, een belangrijk statement dat fabrikanten van batterijcellen en batterijen (en laadpalen) graag aanhoorden.
De batterij-onderhouds- en reparatieactiviteiten van onderdelendistributeurs als LKQ en AAG gaan concurreren met die van autofabrikanten en revisiebedrijven.
Er wordt ook al massaal geïnvesteerd in productiecapaciteit voor batterijcellen en batterijen. In 2030 zal er – als alle aangekondigde investeringen worden doorgezet – alleen al in Europa een jaarlijkse productiecapaciteit aan batterijen van 1,8 Terawattuur zijn, liet Bart Timmermans van AXA Novi onlangs bij een presentatie zien. Wie dat allemaal bij elkaar optelt, kan niet anders concluderen dat er een toekomstige markt is voor het onderhouden en repareren van EV-batterijen. Wanneer na 2035 de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor wordt verboden, zal de batterij als aftersalesartikel in belang toenemen. Nu gaat het bij het repareren van hoog-voltagebatterijen nog vaak om garantiegevallen, maar het zal niet meer lang duren of er ontstaat een R.O.B.2-marktsegment dat commercieel interessant is voor de onafhankelijke aftermarket.
Kansen
Wie de batterij als pijler onder het verdienmodel bekijkt, moet niet vergeten dat de batterij slechts een onderdeel is van de aandrijflijn. In nauwe connectie met de batterij staan vloeistoffen en het temperatuur-managementsysteem. Het adviesbureau BCG becijferde onlangs dat in 2030 de aftermarket voor EV-onderdelen op producentenniveau in de vijf grootste automotive landen van Europa al ruim 700 miljoen euro zal bedragen, exclusief de marge voor grossiers en werkplaatsen, en de door te berekenen uurlonen. Kortom: dan heb je het op retailniveau over een miljardenmarkt.
Het gaat daarbij wel veelal om onderdelen die relatief eenvoudig in een reman-concept zijn te vangen. Denk aan de e-motor, de inverter en de converter et cetera. De batterij als reman-product, maar dan op garageniveau. Bosch zal ongetwijfeld navolging krijgen van andere fabrikanten en grote onderdelendistributeurs, maar neemt met zijn netwerken BCS en AutoCrew een voorsprong op andere aftermarketspelers. Het wachten is op LKQ, AAG, PHE en anderen. Die zullen ongetwijfeld vernieuwde concepten bedenken die de reman-service aan een batterijpakket centraal stellen.