Vanaf de start begin 2023 zijn ruim 10.000 batterijen aangemeld via Mijn Batterij Inzameling. Met het online portaal kunnen autobedrijven en autodemontagebedrijven afgedankte lithium-ion start- en aandrijfbatterijen aanmelden voor inzameling.
Namens ARN zegt Sanne van Haastere: “Op 15 oktober van dit jaar zijn er op de kop af 10.000 batterijen aangemeld. Dat betekent dat over een periode van twintig maanden elke maand vijfhonderd registraties hebben plaatsgevonden. Ik denk niet dat we de afhandeling hiervan zonder dit portaal hadden kunnen doen. Het portaal is onze administratieve backbone en voorkomt een boel overbodig werk.”
Batterijmodules
Overigens is het niet zo dat alleen volledige batterijen worden aangemeld. “Complete batterijpakketten zijn zeldzaam. In de meeste gevallen gaat het om batterijmodules die worden aangemeld voor recycling uit nog rijdende voertuigen. Een kleiner aandeel komt uit autowrakken. De meeste batterijmodules hebben de NMC-chemie. Andere chemiesoorten zoals LFP-batterijen halen we nog maar zeer beperkt op.”
“Als de batterij is aangemeld controleren wij of het kenteken en het voertuigidentificatienummer aanwezig zijn. We kijken daarnaast of de aanmelding logisch is ten opzichte van eerdere aanmeldingen. Eventueel nemen we contact op met het bedrijf om een en ander te controleren. Daarnaast bepalen we de verpakking voor het transport van de batterij. De belangrijkste vraag is of de batterij kritisch is. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als de batterij beschadigd is. In dat geval moeten extra voorzorgsmaatregelen worden getroffen en wordt de batterij in speciale emballage getransporteerd. Het bedrijf dat de batterij aanmeldt, vult online een aantal vragen in om de status van de batterij te kunnen beoordelen.”
Tweede leven
“Alles wat is toegestaan vanuit de importeur en voor second use in aanmerking komt gaat naar een bedrijf in Nederland dat de batterijen toepast voor een andere dan de originele toepassing, oftewel een tweede leven. De meeste batterijen gaan echter voor recycling naar een van de batterijrecyclingfabrieken buiten Nederland waar ARN mee samenwerkt. Het proces van aanmelden en de verdere afhandeling verloopt meestal prima. Op termijn willen we Mijn Batterij Inzameling koppelen aan de gegevens van het Mijn Batterij Opgave-portaal. Hiermee is informatie over het merk, model en type in de meeste gevallen direct beschikbaar evenals de afmetingen en het gewicht van de batterij. De melder hoeft dan alleen nog het kenteken in te vullen,en op termijn het Battery Identification Number (BIN).”
“Een aantal importeurs maakt al gebruik van de mogelijkheid van een importeursaccount. Hiermee heeft de importeur een overzicht van alle meldingen voor de inzameling van afgedankte batterijen die door hun merken bij dealers zijn gedaan. Het is mogelijk om deze gegevens te exporteren en selecties te maken op merk, model en type en om per locatie deze informatie te zien.”