De wereldwijde handel in vervalste Mercedes-Benz producten blijft groeien, vooral online. Vergeleken met het voorgaande jaar steeg het aantal verwijderde online aanbiedingen van namaakproducten op relevante platforms met meer dan 23 procent tot meer dan 155.000 gevallen. In 2022 werden in totaal meer dan 1,6 miljoen namaakproducten in beslag genomen bij meer dan 620 invallen.

De kwaliteit van namaakproducten is meestal slecht en voldoet niet aan de wettelijke minimumeisen op het gebied van veiligheid. Daarom vormt namaak een aanzienlijk risico voor de gezondheid en veiligheid van weggebruikers. Een wereldwijd team van het Mercedes-Benz Intellectual Property Competence Centre werkt nauw samen met douane- en rechtshandhavingsinstanties over de hele wereld om namakers een halt toe te roepen.

namaak en origineel remblok Mercedes-Benz
Namaak en origineel (rechts).

“Georganiseerde bendes van namakers laten hun lage-kwaliteitproducten vaak gevaarlijk en onder onmenselijke omstandigheden produceren zonder rekening te houden met mensenrechten, milieunormen en gezondheid en veiligheid op het werk”, aldus Renata Jungo Brüngger, lid van de Raad van Bestuur van Mercedes-Benz Group AG voor Integriteit, Bestuur & Duurzaamheid.

Klassieke doelwitten van productpiraten zijn onder meer remschijven, wielen en carrosserie- en stuurdelen. Online platforms staan mede daarom onder het toeziend oog van merkbeschermers bij Mercedes-Benz. Namaakproducten zijn vaak visueel nauwelijks van originele onderdelen te onderscheiden. Voor het eerst in 2022 steeg het aantal verwijderde vermeldingen van namaakaanbiedingen op sociale media en onlineplatforms aanzienlijk tot meer dan 155.000.

Focus op veiligheid

“De handel in namaakproducten via online platforms en sociale media is het afgelopen jaar ook sterk toegenomen. Onze brand protectors richten zich op namaakproducten die relevant zijn voor de veiligheid, omdat ze mensen in gevaar brengen. We houden echter ook het groeiende bedrijfsmodel van de namaakindustrie voor digitale goederen in de gaten”, aldus Florian Adt, COO & General Counsel bij Mercedes-Benz Intellectual Property GmbH & Co. KG.

De merkbeschermingsstrategie bestaat uit drie pijlers: detecteren, aanvallen en voorkomen. Daarom bieden de merkbeschermers regelmatig trainingsevenementen en informatiemateriaal aan om het bewustzijn te vergroten, bijvoorbeeld voor douaneautoriteiten of dienstverleners.

Typische alarmsignalen voor namaakproducten zijn een aanzienlijk lage prijs, afwijkingen in de productkwaliteit of verkoop via dubieuze online bronnen. In sommige gevallen is aan de productafbeeldingen of de aanduidingen meteen te zien dat het niet om echte producten kan gaan, aangezien Mercedes-Benz deze producten helemaal niet produceert.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties