Tijdens een feestelijke persconferentie in de nieuwe productiehal op de Automotive Campus in Helmond onthulde Lightyear op donderdag 13 december het chassis van de Lightyear One.

De opening van de productiehal is weer een stap dichterbij de realisatie van het uiteindelijke doel van Lightyear: serieproductie van een elektrische auto die door zonnecellen in de carrosserie zijn eigen elektriciteit opwekt.

Nieuwe toetreder

Met een productie van vijf auto’s per dag, duizend per jaar, is Lightyear niet meteen een bedreiging voor de bestaande autofabrikanten, maar heeft het de potentie dat wel te worden. Lightyear is een van die nieuwe toetreders in de automotive die het bestaande model van fabrikanten, toeleveranciers, importeurs, dealers etc. wel eens helemaal overhoop zou kunnen gooien. Met toegepaste technologieën die radicaal afwijken van de bestaande autofabricage wil Lightyear terug naar eenvoud. “Rijden in je Lightyear One moet leuk zijn en domweg simpel, zodat er ruimte komt om je over belangrijker dingen te verbazen”, zo luidt het in het prospectus.

Chassis

Veel is nog onduidelijk rond de Lightyear One, zoals het eerste model gaat heten. Er zijn al elf patenten aangevraagd voor nieuwe technologieën waarvan Lightyear gebruikmaakt. Daaronder de technologie die gebruikt wordt voor de vier in-wheel motoren, waardoor aandrijfoverbrenging overbodig wordt. De presentatie van het eerste prototype wordt in de zomer van 2019 verwacht. Tijdens de onthulling van het chassis waarop de auto gebouwd gaat worden werd duidelijk dat gewichtsbesparing essentieel is in het ontwerp. Door gebruik van aluminium en carbonvezel wil Lightyear een auto bouwen die beduidend lichter is dan bestaande auto’s. Lightyear maakt daarbij gebruik van kennis uit de Formule 1, waar raceauto’s van dezelfde materialen bewijzen dat ze behoorlijke klappen kunnen opvangen. Bovendien helpt gewichtsbesparing mee aan het verlagen van het energieverbruik. Zonne-energie is gratis en Lightyear heeft berekend dat hun auto in Nederland jaarlijks acht- tot tienduizend kilometer op zonne-energie zou moeten kunnen rijden. Aanvullend opladen kan via het stopcontact.

Kreukelzone

De Lightyear One is dus in essentie een elektrische auto, met een accu in het midden van het voertuig. Daardoor ontstaat er aan de voorkant een flinke kreukelzone die het passagierscompartiment bij een aanrijding ongedeerd moet laten. Door het lage gewicht van de auto is ook slechts een bescheiden accupakket nodig. Dit zorgt ervoor dat meer ruimte ontstaat voor benen en bagage. Tijdens de bijeenkomst in Helmond werd tevens de samenwerking met leasemaatschappij Leaseplan bekendgemaakt.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
10 april 2025
TNO opent smart mobility center op Helmondse campus
10 april 2025
Boetes voor Nokian en oud-werknemers
10 april 2025
VZR: Hoge afkoopsommen bij verplichte elektrische auto’s onacceptabel
9 april 2025
Nexus Automotive International onthult bandenstrategie
9 april 2025
Bovemij Group weet verlies te verkleinen
9 april 2025
Partnership Vinacles en EV-Database voor rijkere EV-data
Meest bekeken berichten
Recente reacties