De grote onderdelendistributeurs in Europa hebben veelal een Amerikaanse achtergrond, zijn meestal beursgenoteerd en hebben inmiddels een stevige aanwezigheid in bijna alle Europese landen. Schaalgrootte heeft prioriteit en deze spelers zijn belangrijke aftermarketregisseurs, mede door strategische connecties met de voor universele garages belangrijke werkplaatsconcepten.

Een van die grote onderdelendistributeurs is LKQ Europe, waaronder in ons land de grossiersgroep Fource valt. LKQ Europe wordt sinds september 2022 geleid door Varun Laroyia, een ervaren en vooral resultaatgerichte manager met ruim dertig jaar ervaring in de business, onder andere bij General Electric en KPMG. Voor zijn aantreden als ceo en algemeen directeur van LKQ Europe was hij vicepresident en cfo van LKQ Corporation in Chicago.

Vanuit het Europese hoofdkantoor in het Zwitserse Zug overziet hij thans de activiteiten in Europa. Aftersales Magazine sprak Varun Laroyia tijdens zijn bezoek aan het nieuwe hoofdkantoor in Rotterdam, van waaruit de Benelux en Frankrijk worden aangestuurd. Daags voor onze ontmoeting sprak Laroyia in Genève nog op het 22e International Automobile Recycling Congres over duurzaamheid in de praktijk, een mooi vertrekpunt voor ons gesprek.

“Wereldwijd hebben we net ons 25-jarig jubileum gevierd, een kwart eeuw waarin LKQ een enorme impact heeft gehad met een eenvoudig, maar visionair idee: de automotive bergingsmarkt in de VS opnieuw vormgeven. Het retailen van gebruikte onderdelen was daarvoor ons vertrekpunt. In Europa zijn we na de overname van ECP in Groot-Brittannië, sinds 2011 aanwezig. Daarna zijn we snel gegroeid. In Europa lag de focus op de distributie van nieuwe aftermarketonderdelen, maar gebruikte onderdelen staan zeker in de Europese Unie ook op de radar. We zijn nu present in meer dan 20 Europese landen, waar we elke dag meer dan 100.000 werkplaatsen bedienen via ons netwerk van meer dan 1000 vestigingen en 26.000 collega’s die de producten en diensten aanbieden.”

LKQ Europe is sterk gericht op groei. In Zuid-Europa zijn nog wat witte vlekken op de kaart. Liggen daar inderdaad de groeikansen voor LKQ Europe?

“In de regio Benelux-Frankrijk hebben we onlangs een nieuw hoofdkantoor geopend in Rotterdam, en een aantal maanden terug een nieuw distributiecentrum in Berkel en Rodenrijs. In Frankrijk opende we recent ons zevende distributiecentrum, in de regio Marseille. We zien mede door de veranderende marktomstandigheden intense concurrentie in de regio, maar hebben vertrouwen in onze plannen die voor onze partners veel toegevoegde waarde zullen hebben. De situatie is anders op het Iberisch schiereiland, waar we momenteel niet aanwezig zijn. Deze regio is zeker interessant voor ons. Ik geloof echter sterk in winstgevende groei, in prioritering en uitvoering. Soms moet je geduldig en alert zijn om te kunnen reageren op de juiste gelegenheid. LKQ is in de automotive aftermarket leider in Europa en we zijn absoluut van plan om onze toppositie uit te breiden. We zullen blijven investeren in brede en diepe voorraadposities om onze klanten te helpen succesvol te zijn.”


‘Duurzaamheid is geen drempel, maar dé kans om dingen beter te doen.’


Duurzaamheid is een belangrijke prioriteit voor LKQ. Bestaat er daarvoor zoiets als een masterplan?

“Absoluut! Sinds de oprichting van LKQ Corporation, 25 jaar geleden, hebben we altijd een sterke focus gehad op het leveren van duurzame oplossingen in de autosector. Dat was zelfs de pijler onder onze start in 1998. Voor ons is duurzaamheid geen keuze; het is een verantwoordelijkheid en vormt de kern van ons DNA en onze ondernemingscultuur. Onze toewijding aan duurzaamheid is onwrikbaar en we zoeken voortdurend naar mogelijkheden om onze inspanningen te vergroten. We hebben geïnvesteerd in duurzaamheidsprojecten door de hele onderneming.”

“We hebben bijvoorbeeld aanzienlijke vooruitgang geboekt in technologieën en werkmethoden die zullen helpen om bijvoorbeeld onze CO2-uitstoot te verminderen. We hebben energie-efficiënte oplossingen geïmplementeerd, afvalstromen geminimaliseerd en we hebben duurzame productlijnen ontwikkeld. We geven ook prioriteit aan het behoud van hulpbronnen en het bevorderen van hergebruik van auto-onderdelen, met een focus op de juiste en milieuvriendelijke verwerking van autowrakken. In de VS was dat onze basis; in Europa is het de basis voor de uitbreiding van ons productaanbod. Of neem ons nieuwe distributiecentrum in Berkel en Rodenrijs, waar grotendeels in stroom wordt voorzien door 8500 zonnepanelen.”

LKQ onderschrijft ook de duurzaamheidsdoelen van de VN. Legt u dat eens uit.

“LKQ heeft nog steeds de kleur van een familiebedrijf. Nog steeds zijn er oprichters actief in onze onderneming. Ondanks dat we een beursgenoteerde onderneming zijn, koesteren we die familiale waarden. Daarom gaat in onze beleving duurzaamheid over meer dan alleen milieufactoren. Neem inderdaad de zeventien sustainable development goals van de VN die we onderschrijven. Daarbij gaat het ook om het waarborgen van het welzijn en de ontwikkeling van de medewerkers, mensen die elke dag de drijvende kracht achter ons bedrijf zijn. Je zult me altijd horen zeggen dat onze medewerkers onze grootste troef zijn. We zorgen ervoor dat ze de nodige middelen krijgen om succesvol en veilig hun werk te kunnen doen. En we zijn actief met liefdadigheidsprojecten om van de wereld een betere plek te maken, niet in de laatste plaats in de gemeenschappen waar we wonen en werken, gemeenschappen die er zijn voor onze werknemers, hun gezinnen en uiteraard de klanten die we bedienen.”

Demontage is corebusiness voor LKQ in de VS. Is dit nu ook een prioriteit voor Europa?

“Ten eerste moeten we onze visie op de demontagesector veranderen, die vandaag de dag niets meer heeft te maken met het ter plekke slopen van een auto en met veel moeite een onderdeeltje demonteren. Die dagen zijn al lang voorbij. Het demonteren van afgedankte voertuigen is nu bijna een industrieel proces, waar onderdelen met kennis van zaken worden gedemonteerd, zodat die onderdelen hun waarde behouden. Bovendien worden deze onderdelen online besteld en kun je als klant vaak nog kiezen uit meerdere typen garantievoorwaarden.”

“De wortels van LKQ liggen in de demontagesector. We zijn groot geworden – zeker in de VS – met het demonteren van autowrakken om OEM-onderdelen te recyclen en opnieuw in de markt te brengen. Als onderdeel van ons Europees strategisch plan zijn we van plan om te profiteren van die kennis, in combinatie met bijvoorbeeld revisiecapaciteiten. Dit maakt ook deel uit van ons streven om mobiliteit voor bepaalde klantsegmenten betaalbaar en duurzaam te houden. Dit is op de lange termijn niet onbelangrijk als de EV-transitie heeft doorgezet. Onderdeel van onze LKQ-familie is de Scandinavische autodemontagegroep Atracco. Daar zijn we in de regio zelfs marktleider met het milieuvriendelijk demonteren van voertuigen en verkoop van second life auto-onderdelen. In februari 2023 hebben we ons Europese demontagenetwerk- en revisiecapaciteit uitgebreid met de overname van de Nederlandse Rhenoy Group, een toonaangevende leverancier van gereviseerde motoren en gerecyclede OEM auto-onderdelen. Dat smaakt naar meer. We zijn zeer vertrouwd met deze business en we hebben grote plannen voor de toekomst van dit marktsegment.”

Voor betaalbare mobiliteit zijn repareerbaarheid en prijsvorming belangrijke keuzefactoren voor consumenten. Hoe overtuig je werkplaatsmanagers om gebruikte onderdelen aan te bieden en toe te passen?

“De wereld verandert. Behalve dat gebruikte onderdelen minder impact hebben op het milieu, hebben gebruikte onderdelen nog extra voordelen. Ze hebben bijvoorbeeld een lager prijskaartje. Als het om captive parts gaat, zijn ze vaak sneller verkrijgbaar. In termen van betaalbare en duurzame mobiliteit is het gebruik van gerecyclede onderdelen zinvoller dan ooit en zeker niet voor particuliere kopers alleen. Ook autoreparatiebedrijven installeren nu vaker gebruikte onderdelen, maar ook verzekeringsmaatschappijen sturen daarop. De perceptie van gebruikte onderdelen verandert en de macro-economische effecten geven hier extra ruggensteun aan, om over de verkrijgbaarheid van bepaalde basismaterialen en grondstoffen nog maar te zwijgen.”

Met het Moobi-concept is LKQ niet alleen in Europa, maar ook internationaal actief.

Hoe gaat LKQ om met garanties op gebruikte onderdelen?

“Gedemonteerde onderdelen worden zoveel mogelijk in nieuwstaat gebracht. Het blijft uiteraard een gebruikt en technisch product, dus de garantievoorwaarden wijken af van die van een nieuw onderdeel. Klanten ontvangen bijvoorbeeld bij onze gereviseerde motoren een uitgebreide garantie. Afhankelijk van de historie van de auto – neem het kilometrage – krijgen ook losse onderdelen een garantie mee. Nog even wat betreft de impact op het milieu: volgens het U.S. Environmental Protection Agency levert het hergebruik van onderdelen naar schatting een reductie op van 85 procent van het totale energieverbruik en een reductie van 70 procent op de CO2-uitstoot, vergeleken met de productie van nieuwe OE-delen.”

De EV-transitie brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee. Zo zijn batterijreparaties een toekomstige aftermarket-activiteit. Kunt u iets meer vertellen over de plannen hiervoor van LKQ en de ervaringen die LKQ daarmee al heeft opgedaan in de VS en Zweden?

“De automobielindustrie en de -branche ondergaan een grote transitie. LKQ is vastbesloten om in deze verandering mee te gaan. Dat is ook nodig om voor onze klanten een relevante partner te blijven. In Noord-Amerika hebben we een onderneming genaamd Green Bean Battery overgenomen, een reconditioneringsbedrijf voor batterijen voor elektrische voertuigen. Met zijn portfolio biedt dit LKQ-bedrijf nu al oplossingen voor de EV-mobiliteit van de toekomst. In Europa leiden Scandinavië en de Benelux deze transformatie. Met ons werkplaatsconcept Moobi, is LKQ Europe nu al de toonaangevende leverancier van innovatieve diensten voor elektrische en hybride voertuigen op het gebied van onderhoud, reparatie en oplaadoplossingen in de gehele Benelux. Het netwerk van gecertificeerde specialisten omvat nu meer dan honderd Moobi-centra en vele duizenden oplaadpunten. We hebben plannen om deze innovatieve e-mobiliteitsdiensten verder te ontwikkelen en we zijn nog maar net begonnen.”

LKQ investeert in heel Europa in trainingsfaciliteiten, zodat hun klanten – de autobedrijven – continu kunnen worden geïnformeerd en desgewenst opgeleid met de jongste automotive technologieën.

Truckonderdelen maken nu deel uit van de verkoopactiviteiten van LKQ in het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië en Duitsland. Zal de rest van Europa volgen?

“Medio juli hebben we het resterende belang verworven in Digraph, een toonaangevende onafhankelijke Britse aftermarketdistributeur, gespecialiseerd in onderdelen voor vrachtwagens, touringcars en bussen. Dit was een mijlpaal voor LKQ Europe omdat het onze formele toetreding tot de markt voor vrachtwagenonderdelen in de UK markeert. In Duitsland en Tsjechië waren we al actief. We verbreden nu onze mogelijkheden en bieden onze klanten een grote en brede beschikbaarheid van onderdelen, expertise en de voordelen van onze schaalgrootte. In Europa richten we ons inmiddels niet alleen op de distributie van aftermarket-onderdelen voor personenauto’s, maar ook die van bedrijfswagens en industriële voertuigen.”

Wordt truckonderdelen een apart bedrijf, of wordt het geïntegreerd in de standaard groothandelsactiviteiten?

“Digraph zal in eerste instantie worden geïntegreerd in onze LKQ UK en Ierland groep, naast LKQ Euro Car Parts, LKQ Bodyshop en de Arleigh groep. Door de overname profiteert Digraph van een grotere inkoopschaal en anderzijds krijgen ze meer financiële ruimte om te investeren in medewerkers, systemen en processen. De onderneming zal echter blijven opereren als een aparte juridische entiteit onder de merknaam Digraph.”

Connectiviteit en voertuigdata zijn de basis voor nieuwe verdienmodellen, momenteel vooral bij autofabrikanten. Welke rol gaat LKQ spelen in de ondersteuning van het onafhankelijke kanaal met een autodatastrategie?

“Wij zijn een marktleider in de Europese automotive aftermarket. Dat brengt verantwoordelijkheden en plichten met zich mee. Zo zijn we vastbesloten om onze klanten – de autobedrijven – te helpen toekomstige veranderingen ten aanzien van connectiviteit in goede banen te leiden. De zogenaamde Data Act van de Europese Commissie definieert wie toegang heeft tot en waarde kan creëren uit gegevens die door voertuigen worden gegenereerd en onder welke voorwaarden. Door geharmoniseerde en transparante regels toe te passen zal de wet stimuleren dat data die zijn gegenereerd door het gebruik van producten of gerelateerde diensten beschikbaar moeten worden gemaakt voor de gebruiker, derden en/of de publieke sector. LKQ Europe steunt deze inspanningen en is van mening dat de wetgeving een solide kader kan bieden voor het recht op toegang tot gegevens voor particuliere en commerciële gebruikers. We zijn bereid om hier met de Europese instellingen samen te werken. Ook bij het uitwerken van sectorspecifieke regelgeving over de toegang tot voertuigdata. Dit kan alleen worden bereikt door de consument centraal te stellen en ervoor te zorgen dat de beslissing om gegevens vrij te geven bij voertuigeigenaren en bestuurders ligt.”

Last but not least: hoe denkt LKQ over samenwerking met autofabrikanten?

“De transformatie die onze industrie ondergaat, heeft invloed op de onafhankelijke aftermarket, maar vooral ook op de OEM’s, de autofabrikanten. Bij de transitie van auto’s met verbrandingsmotoren naar volledig elektrische aandrijflijnen, inclusief tussenoplossingen als hybrides, moeten ze dus meerdere aandrijflijnen over een lange periode leveren. Door de logistieke complexiteit brengt dit onder andere enorme financiële verplichtingen met zich mee. LKQ Europe ondersteunt momenteel een netwerk van meer dan tienduizend werkplaatspartners (deelnemers aan werkplaatsconcepten, red.) in de landen waar we actief zijn. Vandaag de dag biedt dit netwerk automobilisten en wagenparken hoog kwalitatieve technische ondersteuning voor een breed scala aan voertuigen. Ook autofabrikanten kunnen hier hun voordeel uithalen. Kortom: het is goed om contacten te leggen en samen te werken met OEM’s. Als LKQ Europe hebben we hen veel te bieden!”

Batterijen
De verwachting is dat in 2030 zeker 34 miljoen hoogvoltagebatterijen in de EV-fleet gemonteerd zullen zitten. Volgens berekeningen zullen tussen 2023 en 2035 jaarlijks 1,3 miljoen EV-batterijen in de werkplaatsen komen in verband met elektrische, mechanische en/of elektrochemische problemen. Die moeten na een diagnose gerepareerd, of wellicht vervangen worden. Het vervangen van een complete batterij is een dure zaak. Een auto van tien jaar of ouder is bovendien goed af met een reman-batterij. Op die manier blijft een batterij langer in gebruik en worden dure grondstoffen gespaard. LKQ werkt momenteel samen met RWTH Aachen University om nieuwe technieken ten aanzien van diagnose, reparatie en recycling van tractiebatterijen te ontwikkelen. Met deze technieken wil LKQ zijn klanten, de werkplaatsen van de toekomst, helpen om in dit aftersalessegment een rol te spelen. Wat daarbij nodig is, is dat auto- en batterijfabrikanten bij het design al rekening houden met het kunnen repareren van de batterijpakketten. Hierbij zal ongetwijfeld een stimulans door de Europese regelgevers nodig zijn, niet in de laatste plaats om het voor het onafhankelijke autobedrijf mogelijk te maken om een reman-batterij in de auto in te kunnen leren.

Foto boven: Varun Laroyia, ceo LKQ Europe: “Werken aan duurzaamheid, én als onderdeel daarvan het integreren van circulariteit in het verdienmodel, zijn voor de autobranche cruciale voorwaarden voor succes op de lange termijn. Dat geldt met name voor de onderdelendistributeurs.”

Deel dit artikel op​

0 reacties

  1. De plannen van LKQ zijn sterk gericht op de toekomst. Een goede samenwerking met het universele garagebedrijf is hiervoor een zeer belangrijk punt en wordt er voor deze bedrijven een hoop gedaan. Echter neemt het aantal vacatures bij de garagebedrijven toe en zijn zeer moeilijk in te vullen. Het aantal monteurs dat de branche verlaat neemt sterk toe. Jonge aanwas is er zeer beperkt.
    Kortom, als klein garagebedrijf in de kop van Noord Holland maak ik mij ernstig zorgen hoe de toekomst er uit zal zien. Kan LKQ hierin mee denken, hoe zien zij deze ontwikkeling of ben ik de enige die mij zorgen maakt?
    In de toekomstplannen van LKQ lees ik hier niets van terug.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
Meest bekeken berichten
Recente reacties