Onder de noemer Autoglobe heeft LKQ drie universele werkplaatsconcepten geïntroduceerd om dealergroepen te ondersteunen bij de positionering van hun multimerkenwerkplaatsactiviteiten. De aankondiging van de concepten, die in september live gaan, vond op 20 juni plaats tijdens de presentatie van de negentiende editie van de Aumacon Dealerholding Top-100 in Amsterdam.
In een toelichting op de nieuwe concepten voor dealers zegt Vishal Durgaram, directeur Customer Channel Management & Sales Excellence bij LKQ: “Dealergroepen hebben door overnames en schaalvergroting een uitgebreider merkenportfolio verkregen. De verkoop- en werkplaatsactiviteiten zijn daarbij veelal op één locatie aanwezig. Deze werkplaatsen zijn steeds vaker ingericht om de meerdere merken te onderhouden en te repareren. Zo is er steeds vaker sprake van een min of meer universele werkplaats.”
Margepijler
Omdat dealergroepen de afgelopen jaren flink hebben geïnvesteerd in de occasionverkoop komen ook steeds meer andere merken naar hun voorheen op één merk gerichte werkplaatsen. Heel belangrijk voor de multimerkentrend is ook de herstructurering van bepaalde dealernetwerken, zoals die van Stellantis. De omslag van dealernetwerken naar agentenstructuur leidt bij diverse dealerholdings tot een veranderende visie op de aftersales, nog meer dan voorheen hun margepijler en klantenbinder. Durgaram: “Op die ontwikkelingen willen wij inspelen. En dat door onze onlangs geïntroduceerde concepten voor de dealerwereld, concepten waardoor de potentiële werkplaatsklant weet dat hij bij een bepaalde dealergroep ook met ‘zijn’ merk terecht kan.”
De drie voorgestelde concepten zijn Autowelt, gericht op de premiummerken, Automonde, waarbij het gaat om de Europese volumemerken, en Auto Orient, waar de Aziatische merken en nieuwe toetreders uit die regio centraal staan. “Deze concepten zijn in eerste instantie gericht op de grotere dealergroepen – denk aan de Aumacon Top 50 – en zijn niet interessant voor individuele dealers”, benadrukt Durgaram.
Strategische bewegingen
Dealers zijn zich al enige tijd bewust van het heroverwegen van hun aftersalesactiviteiten, of beter gezegd: het serieus nemen ervan. Tot voor kort zag je bij dealergroepen een aantal strategische bewegingen, zoals het zelf ontwikkelen van een eigen werkplaatsformule. Die had veelal een regionaal, of soms zelfs lokaal karakter. Dat kost in verhouding veel tijd en geld. Vaker koos de dealerholding er daarom voor om een bestaand universeel werkplaatsconcept te omarmen en dit in te zetten voor een vestiging waarvan het dealerschap was ingetrokken, of als toevoeging aan de merkenwerkplaats. Dat leverde wel vaak discussies op met het merk. Een bestaand concept integreren is bovendien minder eenvoudig gedaan dan gezegd, want vaak zijn in een regio de beschikbare plekken al ingevuld. Alternatief is de overname van een bestaand universeel autobedrijf met een concept.
DNA
Het gaat er daarnaast vooral om hoe je als dealerdirecteur de zaken kan en wil managen. Weinigen zijn in staat om hun dealer-DNA te laten integreren met het universele DNA. Dat geldt vaak ook voor het personeel. “Juist door een speciaal voor dealergroepen ontwikkeld multimerkenaftersalesconcept in de dealerwerkplaats te integreren kan die laatste drempel eenvoudig worden geslecht”, aldus Durgaram. “Inmiddels hebben de eerste vijf dealerholdings met samen ruim twintig vestigingen hun interesse getoond. Medio september verwachten we de namen te kunnen noemen.”
Foto boven: Vishal Durgaram, Director of Customer Channel Management & Sales Excellence bij LKQ Fource presenteerde het Globe-concept tijdens het Aumacon dealer-event in Amsterdam.