De prijzen van het ‘oude’ koudemiddel R134a zijn flink aan het stijgen. Vergeleken met een jaar geleden zijn de prijzen al meer dan verdubbeld. De verwachting is dat de prijzen nog verder omhoog gaan.

Zo’n vijf jaar geleden werd het koudemiddel R1234yf geïntroduceerd, als alternatief voor R134a. Hoewel het nieuwe koudemiddel ook zijn risico’s heeft, is het veel minder belastend voor het milieu dan R134a. In technische termen: het oude koudemiddel R134a heeft een gwp-waarde (global warming potential) van 1430. Het nieuwe koudemiddel R1234yf heeft een gwp-waarde van 4. Europese regelgeving dwingt producenten van het oude koudemiddel nu tot het verlagen van hun productie om het broeikaseffect tegen te gaan. Volgens de wet van vraag en aanbod stijgt de prijs vervolgens.

Verdubbeling

Navraag bij een grossier leert dat de prijs van een 12 kilo cilinder exclusief btw in een jaar tijd is gestegen van 79,50 naar 185 euro. Dat is dus meer dan een verdubbeling. Bij Waeco is de prijs zelfs tot boven de 200 euro gestegen. Joost Bouwmeister van Waeco: “Onze leverancier levert nu nog maar 93 procent van wat ze vorig jaar konden leveren. Volgend jaar gaat dat zelfs terug naar 63 procent. De prijsstijging wordt ons opgelegd doordat de producenten hun prijzen verhogen. Wij kunnen er niets aan doen en het autobedrijf al helemaal niet.”

Typegoedkeuring

Een totaal verbod op het oude koudemiddel is ondoenlijk. Er rijden immers nog altijd heel veel auto’s rond met een installatie voor het oude koudemiddel. Joost Bouwmeister: “Er is nog een bijkomend probleem, waardoor de bestaande airco-installatie voor het oude koudemiddel niet geschikt is voor het nieuwe koudemiddel. Een auto krijgt voor een bepaalde airco-installatie een typegoedkeuring. Omdat het nieuwe koudemiddel weliswaar minder milieubelastend is, maar wel veel brandgevaarlijker, mag het niet zomaar in een bestaande auto worden gebruikt. De verdamper onder het dashboard voor het oude koudemiddel bijvoorbeeld wordt door middel van O-ringen afgesloten. Die montage mag weer niet voor het nieuwe koudemiddel gebruikt worden, omdat die O-ringen kunnen gaan lekken, waardoor brandgevaar ontstaat.”

Garagepraktijk

Wat Joost Bouwmeister garagebedrijven dan ook adviseert is om zuinig om te gaan met het koudemiddel. “Verspil het niet.” Zeker nu de prijzen stijgen, zitten daar voor het autobedrijf mogelijkheden om extra te verdienen op aircoservice. Door gebruik van de juiste apparatuur kan bij een aircoservicebeurt het resterende koudemiddel uit het systeem worden gehaald, gereinigd en opnieuw gebruikt. Dit bespaart kosten voor het autobedrijf en de consument. Toch zal die laatste vaak de volledige inhoud van het systeem gefactureerd zien. Uiteraard is de aanschaf van aircoserviceapparatuur een behoorlijke investering, maar nu de prijs van het koudemiddel stijgt, is die investering steeds sneller terugverdiend.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
8 april 2025
Bosch ESItronic integreert SOVD-norm Tesla
8 april 2025
JATO: Big Three kwetsbaarder dan Duitsers of Japanners
8 april 2025
Valeo lanceert gereviseerde led-koplamp met Stellantis
7 april 2025
R5 tot EV van het jaar 2025 verkozen
7 april 2025
8,5% meer loon medewerkers tankstations en wasbedrijven
7 april 2025
Petronas Syntium levert smeermiddelen Autohero-centra
Meest bekeken berichten
Recente reacties