Samen werken aan de toekomst van je bedrijf vraagt van jou als werkgever en van de medewerkers veel inzet en energie. Een workshop en de adviezen van OOMT hebben het totale team van garagebedrijf Mobiron in Zuid-Beijerland anders doen kijken naar elkaars functioneren en de onderlinge samenwerking, wat het bedrijf duidelijk ten goede is gekomen.
Partnercontent
Het werk in een autobedrijf is vaak moeilijk te plannen. Het levert hectiek op, waar Ronald van der Linden aanvankelijk moeilijk mee om kon gaan. “Mijn schoonvader werkt in een bouwbedrijf. Hij zei: ‘Je kunt werkzaamheden toch gewoon plannen? Dat doen wij in de bouw ook.’ Maar zo werkt het niet. Heb je bijvoorbeeld voor een klus drie uur ingepland, komt er voor acht uur werk uit. Dat kun je niet plannen. We hebben ook redelijk veel bedrijfswagens in onderhoud. Daar moeten mensen hun brood mee verdienen. Je kunt daar vaak geen andere auto voor inzetten. En veel particulieren bellen voor een apk, maar bedoelen een onderhoudsbeurt, laat staan dat ze weten wat voor onderhoud de auto nodig heeft. Inderdaad is 1,6 millimeter profieldiepte voor de apk toegestaan, maar in de winter wil je iemand daar toch niet mee de weg op sturen. Een millimeter speling op de fuseekogel? Als ik het mensen laat zien, durven ze er niet eens meer mee te rijden.”

“Daar moeten mensen hun brood mee verdienen. Je kunt daar vaak geen andere auto voor inzetten.”
EIGEN BEDRIJF
Een eigen garagebedrijf, met personeel, was nooit de ambitie van Ronald van der Linden. Wel vroeg hij zich af, in de tijd dat hij zich nog als zzp’er liet inhuren door andere autobedrijven, of hij het werk als mobiel garagebedrijf tot zijn vijfenzestigste kon en wilde blijven doen. “Als zzp’er heb je lichamelijk best een zwaar beroep. Daarbij draag je als werkgever in je eentje de volledige verantwoordelijkheid voor het bedrijf. Doordat ik steeds minder vaak werd ingehuurd en het particuliere werk toenam, heb ik dit pand laten bouwen. Zo is het gelopen, al was het nooit het plan.”
De adviseur
Hanny Hulleman is de adviseur werkgeverschap bij OOMT die Ronald van der Linden heeft geadviseerd over zijn rol als werkgever. Zijn deed dat op basis van de resultaten van een workshop samenwerken en communiceren die OOMT heeft verzorgd. Hanny Hulleman: “Ronald werkt zelf mee in de werkplaats en dan ben je al snel geneigd om te denken dat de anderen net zo denken als jij, maar als leidinggevende heb je nu eenmaal een heel andere kijk op de dingen dan je medewerkers. Hoe neem je je werknemers mee in jouw visie voor het bedrijf en hou je toch een prettige, onderlinge samenwerking? Ronald heeft een groep loyale medewerkers, maar leidinggeven is lastig. Wat je doet, kan ook averechts uitwerken, al bedoel je het goed. Waar ik Ronald mee heb geholpen is in te zien dat er misschien heel andere dingen spelen bij zijn medewerkers. Hij is dat ook gaan ophalen bij zijn medewerkers. De oplossing bleek gedeeltelijk in de communicatie te zitten, maar ook in zijn ontwikkeling als werkgever. Bij zijn veranderde rol moest hij zich ook afvragen: wil ik dit wel? Daar is hij zelf over na gaan denken en daarbij heb ik hem geadviseerd. Ik ben ook van mening dat de oplossing bij jezelf ligt. Ik kan je niet vertellen hoe jij je werk als werkgever moet doen. Daar moet je toch zelf achter komen. Ronald heeft heel mooie stappen gemaakt als werkgever, maar het is het mooiste als hij die zelf benoemt. Zijn verhaal is belangrijker dan het mijne.”
Als eigenaar van een autobedrijf met personeel, veranderde ook de rol van Van der Linden. Hij kreeg er taken en verantwoordelijkheden als werkgever bij en dat ging niet vanzelf. “Ik ben als autotechnicus ondernemer geworden en uiteindelijk werkgever. Dat ben ik niet gewend. Kijk, in de werkplaats hebben Johan en ik allebei aan een half woord genoeg, maar er is ook nog Jeanette op de receptie, mijn schoonzus werkt hier nog een dag in de week, we hebben nog een BBL’er lopen in de werkplaats… Omdat ik zelf ook in een overall loop, word ik niet gezien als ‘de baas’. Het aansturen van mensen is een heel andere tak van sport.”

STRESS
“Elk bedrijf is anders en dit is toevallig een klein bedrijf, in een klein dorp. Je komt elkaar als collega’s de hele tijd tegen, ook buiten het werk. Werk en privé lopen behoorlijk door elkaar heen. Veel mensen beseffen niet wat voor kar je achter je hebt hangen als je voor jezelf gaat werken. Mensen zien alleen het succes: een mooi bedrijf, werk genoeg, vier mensen aan het werk, maar ze zien niet welke investeringen er nodig zijn om succes te hebben. Ze zeggen wel: je moet aan je bedrijf werken en aan de toekomst van je bedrijf, niet ín je bedrijf. Bij mij is het nu nog te veel andersom.”
“Ik heb wel altijd een uitdaging nodig. Routinematig werken is niks voor mij, ik moet uitgedaagd worden. Dankzij de workshop van OOMT hebben we nu met zijn allen beter zicht op wat dit voor bedrijf is en wat het vraagt van eenieder. Dat het bedrijf daarbij van toegevoegde waarde is gebleken voor het dorp, is voor mij een mooi compliment.”

Het bedrijf
Op zijn zestiende kwam Ronald van der Linden als leerling-monteur in het autobedrijf. Hij volgde de opleiding tot eerste monteur, apk-meester en diagnosetechnicus. Na vervolgens bij een Mazda-dealer en een Renault-dealer gewerkt te hebben, startte Ronald van der Linden zijn eigen, mobiele garagebedrijf, vandaar de naam Mobiron. “Ik verhuurde mezelf aan garagebedrijven, waar ik probleemgevallen voor oploste. Daarnaast werkte ik aan huis voor particulieren. Dit particuliere werk werd steeds meer. Op een gegeven moment stonden er dertien auto’s bij mij in de buurt. Toen er een kavel op een bedrijventerrein in Zuid-Beijerland vrijkwam, heb ik in 2010 dit pand neer laten zetten, met vijf bruggen. In mei 2011 ben ik gestart, aanvankelijk alleen. In juli 2012 is er een tweede monteur bijgekomen. Inmiddels heb ik ook nog één BBL’er lopen. De receptie wordt gedaan door twee dames.”
EIND GOED, AL GOED?
“Soms moet je beslissingen nemen die misschien tegen je aard ingaan, maar als ze in het belang van het bedrijf zijn, ga ik die niet uit de weg. Als ik naar de toekomst van mijn bedrijf kijk, zou het het mooiste zijn als er iemand bij zou komen in de werkplaats waar ik een klik mee heb, die gaandeweg dingen van mij over zou kunnen nemen en op termijn het hele bedrijf.”
Foto boven: Het werkplaatsteam van Mobiron, met van links naar rechts Johan, Kian en eigenaar Ronald.