Voor menig Porsche-man of -vrouw is de 911 het type waarom het draait, de rest is franje. Toch heeft de verbreding van het gamma het merk geen windeieren gelegd: zestig procent in ons Porsche-wagenpark is geen 911.

Van de ‘oude’ typenamen is alleen 911 nog terug te vinden in de door RDC geleverde data. Types zoals 912, 914, 924/968 en 928 zitten verstopt in de categorie overige modellen. Best opvallend, want de 918 Spyder en Carrera GT worden, ondanks hun lage aantallen, gewoon apart benoemd. Zit hem ongetwijfeld in de leeftijd van voornoemde typen. De lijst doorlopend valt op hoe de fabrikant het gamma heeft uitgebreid. Ook valt op dat de naamgeving ontwikkelde van uitsluitend cijfers naar typenamen. Inmiddels beginnen de cijfers weer terug te keren en het duo Boxster/ Cayman is daarvan een goed voorbeeld met het voorvoegsel 718. Toen Cayenne verscheen, alweer vijftien jaar geleden, was de kritiek niet van de lucht. Nu blijkt het in ons land het tweede type te zijn. De kleine versie ervan, de Macan, en de ‘4-deurs 911’ Panamera zijn ten slotte goed voor zo’n 1750 stuks, ruim vijf procent van het Porsche-volume in ons land. Opvallend: er rijden iets meer hybride Porsches in ons land rond dan diesels…

Gelimiteerde volumemodellen

De bulk is echter zoals gezegd 911. Het is geraffineerd hoe het merk diens volumemodel de status weet te geven van een collectors item door steeds weer varianten in kleine series te maken. Om een idee te geven: In de RDC-lijst onderscheiden we ruim achthonderd varianten op het thema 911. Het zijn de combinaties van labels zoals Carrera en Targa, maar ook van cijfers of letters zoals G, T, R en S. Een 911 is dus een 911 maar toch ook weer helemaal niet. Deze strategie van het volumemodel als verzameluitgave in series met beperkt aanbod blijkt te werken. De internationale verzamelaarsmarkt, gestuwd door het gebrek aan rente op vermogen en steeds grotere groepen rijke Chinezen en Russen, heeft de prijzen van ‘gebruikte’ Porsches de afgelopen jaren steeds verder opgedreven. Een voorbeeld: in 2015 registreerde Porsche negen exemplaren van de hierboven getoonde 918 plugin-hybride in ons land. Dat aantal is inmiddels geslonken naar vijf stuks in het actieve wagenpark.

Bouwjaar 2016

Inzoomend op bouwjaar 2016 valt een aantal dingen op: er rijden nu 1436 Porsches van dat jaar rond, terwijl de nieuwregistratie tot 1162 beperkt bleef. Da’s bijna een kwart meer dus. Voor het type 911 geldt dat het er zelfs 37 procent meer zijn. Ook de eigendomssituatie is best opvallend: zestig procent is in privé-eigendom en een kwart van de 2016-exemplaren is kleinzakelijk geregistreerd. Registraties door een leasemaatschappij en door de branche zelf ontlopen elkaar nauwelijks, ruim vijf procent.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties