Michelin-topman Senard heeft in de Nederlandse bandenbranche de tongen losgemaakt. Zijn uitspraak dat je alleen maar winterbanden hoeft te hebben als je in een Alpenland woont en verder kunt volstaan met all season (mits van Michelin) roept bijval en kritiek op. Dat blijkt uit reacties van diverse branche-insiders.

Zo betitelt Roel Hindriks (dga Lease Consult) de uitspraak van “monsieur Senard” als “terecht”. Hij verwijst naar zijn persoonlijke ervaring. Sinds twee weken rijdt Hindriks op Michelin Cross Climate+ (235/55×17). “Gisteren en vandaag heb ik kunnen constateren dat deze banden dezelfde tractie en stabiliteit geven als de Bridgestone Blizzard die ik eerder gebruikte en de Michelin Alpin waarmee de auto van mijn vrouw (nu) is uitgerust.” Wel plaatst Hindriks een kanttekening. Tegenover het voordeel van niet twee keer per jaar meer wisselen en geen extra wielen meer hoeven aanhouden staat volgens hem een meerverbruik. “De eerste week (zonder sneeuw) bleek het brandstofverbruik circa vijf procent hoger dan met de zomerbanden.”

Absoluut minder goed

Inhoudelijk geheel anders reageert directeur Daan Hogendoorn van Profile Car & Tyreservice Hogendoorn. Hij deelt de mening van de Michelin-topman “absoluut niet. Een vierseizoenenband is voor een zeer groot gedeelte van de Nederlandse weersomstandigheden voldoende. Maar hij presteert absoluut minder goed onder echt winterse omstandigheden. Daarbij is het ook zo dat een vierseizoenenband op warme zomerse dagen toch ook wat minder presteert dan een echte zomerband.” In sommige gevallen acht Hogendoorn all season wél afdoende. Profile adviseert deze band bij een tweede auto, die minder dan tienduizend kilometer per jaar rijdt en met echt slecht weer als zondag en maandag kan blijven staan. Bij die afweging is ook het type auto van belang. “Vanaf de middenklasse en groter adviseren wij geen all-seaon banden meer, aangezien de grotere auto’s meer verlangen van de band om het contact met het wegdek te behouden. Dan is een specifieke winter- en zomerband de beste keuze.” De reactie van Daan Hogendoorn komt overigens tussen de bedrijven door: “By the way: Het is hier een gekkenhuis!”, mailt hij Aftersales Magazine.

Veiligheid

Wat Arjan van der Meer betreft is er maar één optie: winterbanden afwisselen met zomerbanden. “Veiligheid vinden wij het belangrijkste criterium bij de keuze van een band. Nou, dan kom je hier bij uit”, zegt de marketingdirecteur van Kwikfit Nederland. Ter illustratie wijst hij op het geglibber op de wegen en de aanrijdingen van de afgelopen dagen. De optie ‘vierseizoenenband’ is wat Van der Meer betreft hooguit een compromis voor wie niet dagelijks met de auto de weg opgaat en vooral regionaal zijn kilometers aflegt. “Vergelijk het met de testresultaten van de Consumentenbond: er is een ‘beste keus’ – in dit geval winter- én zomerbanden – en er is een ‘beste koop’ – all season.” De situatie op de filialen en de website van Kwikfit omschrijft ook hij als “een gekkenhuis.” De drukte bevestigt volgens Van der Meer “het low-interest-karakter van het product ‘band’. “Mensen laten het erop aankomen, ook al gaven de weerprognoses al dagen van te voren aan dat we dit zouden gaan meemaken.”

Radiaalband

Eigenaar Wilco Greve van Greve Banden zegt de opvatting van Jean-Dominique Senard “totaal niet” te delen. Allereerst gezien de aard van het product. “Vierseizoenenbanden zijn het volgens ons nét niet: geen zomerband én geen winterband. Een echte winterband heeft een betere waterafvoer en daardoor meer grip. De kortere remweg biedt de veiligheid die mensen willen. De speciale rubbersamenstelling zorgt dat bij lagere temperaturen de band flexibel en elastisch blijft.” Ook vindt Greve het erg vreemd dat een ceo van Michelin deze uitspraken doet. “Michelin heeft altijd verkondigd dat je geen winter- en zomerband ineen kunt stoppen. Tot de komst van de Cross Climate in 2015. Nu doen ze of ze opnieuw de radiaalband hebben uitgevonden!”
Deel dit artikel op​

0 reacties

  1. de tweede kamer zou zeggen: tijd voor een diepgravend onderzoek.
    benieuwd naar de specs van de ouderwetse oplossing, zomer en winterband apart en de gedroomde Franse slag oplossing met de all season band: levensduur en kosten van die all season en ouderwetse banden, veiligheid en grip, rekening houdend met montage/wisselkosten etc.

    Franse arrogantie is leuk maar er zijn grenzen. Ze kennen in volgorde le Dieu, la patrie, le Peuple, monsieuer le president, de eigen industrie…………… dan een tijd niets en dan de rest van wereld waarin ook al die sukkels zitten met dat klassieke zomer en winter rubber.
    het rijmt ook nog: Au revoir,monsieur Senard.

    ik ga sneeuw ruimen voor mijn huis.

  2. Beste mensen, prima deze discussie. Mijn bericht betreft eigen ervaring, ik bestuur nu al zo’n 55 jaar de meest uiteenlopende auto’s, en mijn huidige vrij forse/ 1.850 kgf zware mobiel met 272 pk gedraagt zich heel plezierig met de Michelin Cross Climate, zeker zo goed als met de winterbanden die ik vorig jaar gebruikte. Maar als iemand een adere mening (liefst vakkundige ervaring) heeft is dat zeker de moeite waard om te vermelden.

Laatste nieuws
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
Meest bekeken berichten
Recente reacties