Nederland heeft een jaar achter de rug vol thuiswerken en videoconferencing. De werkplaatsen bleven echter gewoon open, in tegenstelling tot sommige buurlanden. Twee tegenstrijdige signalen die de vraag rechtvaardigen hoe 2020 uitpakte voor Jifeline dat diagnosehulp op afstand faciliteert.
Voor wie Jifeline niet kent: het bedrijf ontwikkelde een dienst die zich laat omschrijven als een soort Teamviewer voor de automotive. Kun je met het programmaatje Teamviewer computers en de erop draaiende soft- en hardware op afstand bedienen, Jifeline maakt dat mogelijk voor auto’s via de OBD-poort. De hard- en software die ze ontwikkelden is inmiddels voor veel bedrijven een waardevol onderdeel van de werkplaats. Waar diagnoseapparatuur feitelijk niet meer is dan een stuk gereedschap, werkt Jifeline meer als een tijdelijke extra diagnosetechnicus op afstand. Immers, het diagnoseapparaat is zo goed als de m/v die het bedient. Via Jifeline krijgt de werkplaats de specialist op afstand, per definitie de meest efficiënte oplossing. De auto hoeft niet op transport, de ingehuurde specialist heeft geen reistijd. “De meest efficiënte werkwijze wordt altijd dominant”, zo is de overtuiging van Iskander Kuijer, mede-oprichter en managing partner van Jifeline.
Minutenwerk
Hoe efficiënt dat kan, zien we op het scherm dat het overzicht van de uitgevoerde klussen toont. De doorlooptijden variëren van een halve minuut tot bijna een uur. De gemiddelde cijfers zijn echter doorgaans minuten. “Bepaalde processen verlopen geautomatiseerd”, legt Kuijer uit. “Een trekhaak inleren is voor bepaalde modellen standaardwerk geworden en prima automatiseerbaar. Voor een autobedrijf is het uitbesteden van dat werk vele malen efficiënter dan het zelf willen doen. De marge voor het autobedrijf wordt er immers veel gunstiger door.”
Trekhaken programmeren was afgelopen jaar een hot item, mede dankzij de coronapandemie. “Hoeveel werk de achteraf codering van een trekhaak is hangt sterk af van merk en type. Bepaalde Aziaten bijvoorbeeld hebben geen programmeerwerk nodig. Er zijn er echter ook bij waar het ook voor ons op afstand maatwerk blijft. Feit is dat Nederland afgelopen jaar massaal aan de caravan ging en dus een trekhaak wilde. Of er moest een bootje of fietsendrager mee die de ontbrekende trekhaak tot acuut probleem maakte. Nederland bleef thuis en dat merkte je aan de trekhaakverkopen. Wij profiteren daar weer van.”
Vier opties
Inmiddels zijn er vier ‘smaken’ mogelijk voor de dienstverlening op afstand. De meest laagdrempelige vormt de combinatie van de benodigde communicatieapparatuur en de zogenoemde tickets waarmee de helpdeskdiensten worden afgerekend. Een whitelabel-variant hiervan is ook mogelijk, zodat niet het merk Jifeline gecommuniceerd wordt maar dat van de partij waarmee zaken wordt gedaan, zoals een grossiersgroep, distributeur of zelfs dealerholding. De communicatie met de auto verloopt nog wel via het Jifeline-netwerk met de achterliggende Jifeline-helpdesk. “Derde optie is om onze techniek en onze hardware deels te koppelen aan een eigen helpdesk met eigen technici, met indien nodig ondersteuning door ons. Laatste mogelijkheid is alles zelf te doen en alleen onze hard- en software in te zetten”, zegt Kuijer. Concreet betekent dit dat Jifeline Remote Diagnostics zelf klant is van Jifeline Networks, net als de andere whitelabel-klanten. “Zo waarborgen we een gelijk speelveld voor onze klanten zonder daar zelf een verstorende rol in te vervullen.”
‘De meest efficiënte werkwijze wordt altijd dominant’
Jifeline Networks werkt hard aan internationale expansie door aansluiting te zoeken bij grote internationale spelers zoals onderdelendistributeurs en dealerholdings. Achter de schermen groeit de organisatie daartoe hard mee. Inmiddels telt de club al veertig mensen. Peter van Brussel is vorig jaar ingestapt om de internationale expansie verder te stimuleren. “Als dealerholding kun je je afvragen of je de diagnosetechnici wel op een vestiging wilt laten werken waar ze ook gewoon regulier, relatief simpel, onderhoudswerk verrichten. Komt die relatief dure diagnosetechnicus niet beter tot zijn recht wanneer deze continu zijn expertise kan inzetten voor werk verspreid over de verschillende vestigingen? Ik ben overtuigd van het laatste.”
Over the air
Nu we het toch hebben over het merkkanaal. De laatste tijd stromen de berichten over OTA (over the air updates, red.) weer de redactiemailboxen in. Zo zagen we hoe een veld vol geparkeerde Tesla’s op afstand werd bijgewerkt met de nieuwe software. Zonder aan een lader te hangen overigens, een iPhone laat zich al niet updaten zonder aan het stroom te hangen… Als het zo makkelijk gaat, kunnen we dan op termijn deze vorm als dominant gaan zien? Met andere woorden: is dit een bedreiging voor het aftermarket-model en de diensten van spelers zoals Jifeline? Kuijer lacht. “Belangrijker vind ik het voortbestaan van de OBD-poort en de toegang daartoe voor de onafhankelijke markt. Daar is de jongste wetgeving in het voordeel van de vrije aftermarket. Ook op het vlak van de technische data en de toegang daartoe voor partijen buiten het merkkanaal worden binnen Europa vooralsnog goede stappen gezet. Al gaat niet elk merk op dezelfde manier met de materie om, er worden andere interpretaties gemaakt. Zo koppelt Ford de verkoop van de eigen diagnosetesters aan het beschikbaar hebben van een eigen werkplaats. Wij zijn een helpdesk en zouden dus volgens die regels niet meer in aanmerking komen. Het is een krampachtige manier om de keten gesloten te houden, als je het mij vraagt.”