FNV voert actie bij Bovag op de stoep

Een groep automonteurs biedt woensdagavond 31 oktober in Bunnik een treurwilg aan aan de Bovag in een laatste poging de impasse in de cao-onderhandelingen voor het motorvoertuigen- en tweewielerbedrijf te doorbreken.

De onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers zitten muurvast. Werken op zaterdag is het grote twistpunt tussen de partijen. En dan is er nog niet eens over de looneis van 3,5 procent gesproken. De vakbonden FNV, CNV en De Unie willen de zaterdag alleen op vrijwillige basis als gewone werkdag laten gelden, met behoud van de toeslag van 33 procent. De Bovag vindt dat niet van deze tijd en wil dat de zaterdag als een gewone werkdag geldt, zonder toeslag.

Personeelstekort

Daar zit geen licht tussen, ziet ook persvoorlichter Brenda Heidinga van FNV. “Het is niet alleen treurig, we maken ons ook zorgen. Het gaat om technisch geschoold personeel. De salarissen in het autobedrijf liggen al onder die in de metaal en techniek. Er zijn nu al tekorten bij de autobedrijven en als je nog meer met de kaasschaaf eroverheen gaat, vertrekken er nog meer mensen uit de branche.”

Doorbraak

Met de beide onverenigbare standpunten is het wachten op de doorbraak waarbij een van de partijen water bij de wijn zal moeten doen. Vooralsnog is daar geen zicht op. De bonden weten zich in ieder geval gesteund door een groot deel van de leden.

Actie

Naar verwachting zullen zo’n tachtig automonteurs zich verzamelen op de stoep van het Bovaghuis in Bunnik. Sommigen komen met bussen aan, anderen komen op eigen gelegenheid. De overhandiging van de treurwilg zal plaatsvinden rond acht uur ’s avonds. Bovag laat bij monde van woordvoerder Paul de Waal weten dat het Bovaghuis dan gesloten zal zijn. “Dit is nu de derde ludieke actie van de bonden. We hebben ze eerder welwillend ontvangen en we willen graag verder praten, maar dan aan de onderhandelingstafel.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters