Klanten kopen online en elektronische systemen zorgen voor meer connectivity van auto’s. Het zijn slechts een paar factoren die van grote invloed zijn op de aftersalesmarket. De grote vraag is wie straks de uiteindelijke regie heeft over het koopproces, maar vooral ook over reparatie en onderhoud.
De Europese aftermarket maakt geen makkelijke tijden door, maar met een wagenpark van 270 miljoen personenauto’s is Europa nog steeds een interessante markt, ook in tijden van recessie. “De vraag naar reparatie en onderhoud is niet opgedroogd, maar staat bij veel mensen wel even in de wacht”, aldus Josef Frank, senior adviseur aftermarket van Clepa.
De Europese onderdelenindustrie staat er over het algemeen aardig goed voor. Was deze industrietak een paar jaar geleden nog goed voor 60 procent van de inhoud van een nieuwe auto, nu is dat al ruim 75 procent.
“De rol van onderdelenfabrikanten is van groot belang, vooral hun innovatieve slagkracht is essentieel voor de industrie”, zegt Clepa-ceo Jean-Marc Gales. “De markt voor nieuw te verkopen auto’s is redelijk verzadigd en biedt weinig groeiperspectief. Het gaat vooral om de vervangingsmarkt. De groeikansen voor Europese auto- en onderdelenfabrikanten liggen vooral buiten Europa. In de EU ligt het autobezit op 500 plus per 1.000 inwoners, in China is dat 30 per 1.000 en in India ligt dat cijfer op 8 per 1.000. Het is logisch dat autofabrikanten zich op die regio’s richten en worden gevolgd door onderdelenfabrikanten.”
Lees hier het complete artikel in Aftersales Magazine nummer 1 van dit jaar >>