De woensdagmorgen in Baarn verongelukte Tesla Model S had de functie Autopilot op geen enkel moment gedurende de rit ingeschakeld. Dat stellen technici van Tesla Nederland op grond van de uitgelezen voertuiglogs.

Gelet op de schade die zichtbaar was aan de auto nadat deze een boom had geraakt, moet het voertuig meer dan 155 kilometer per uur hebben gereden. Dit meldt een woordvoerster van de importeur. Geluiden als zou het betreffende Model S-exemplaar dateren van vóór de Autopilot-functie worden bevestigd noch ontkend: “We delen geen informatie over de auto.”

Veiligheidsprotocollen

Het lichaam van de verongelukte 53-jarige bestuurder moest na de crash nog urenlang in het wrak blijven. Hulpdiensten dienden de voor dit soort incidenten opgestelde veiligheidsprotocollen te volgen. Er was een gerede kans op elektrocutie, gezien de zeer zware beschadiging van het voertuig. De accu’s wekken hoogspanning op en kunnen de carrosserie onder spanning zetten. Bovendien was brand ontstaan en stond het voertuig niet op vier wielen. Ook als het slachtoffer nog in leven was geweest, waren de procedures en richtlijnen van Rijkswaterstaat, politie en RAI Vereniging leidend geweest. De crash heeft de discussie aangewakkerd over de actuele veiligheid van autonoom rijden. Op diverse websites woedt sinds gistermorgen een polemiek van voor- en tegenstanders. Zo wordt betwijfeld of technici van Tesla als een van de eersten het wrak zouden mogen inspecteren en data uitlezen. Dit gezien de mogelijke financiële belangen van de fabrikant. Tesla battery pack
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties