Zodra staatssecretaris Snel (Financiën) komt met zijn cijfers over de BPM-effecten van de WLTP-invoering gaat Bovag een rondje Tweede Kamer maken. Er is bij de brancheorganisatie namelijk geen vertrouwen dat de uitkomsten de staatssecretaris zullen aanzetten tot actie.

bertho-eckhardt-2“Besluiteloosheid zorgt voor aarzelende kopers, lege orderportefeuilles en veel onzekerheid in de markt”, zei voorzitter Bertho Eckhardt in de Nationale Autoshow bij BNR.

Prijskaartje

Volgens hem tonen cijfers van onderzoeksbureau JATO aan dat de papieren CO2-uitstoot van bestaande automodellen tot twaalf procent is gestegen. Daardoor valt dezelfde auto nu in een hogere BPM-categorie en hangt er een duurder prijskaartje aan. “Vorig jaar werd bijna een half miljard extra aan BPM opgehaald. Dat is grotendeels terug te voeren op de invoering van de WLTP. Niks budgetneutraal dus.” Eckhardt verwijst naar de vorige bewindsman op Financiën, die vond dat de WLTP geen extra BPM-inkomsten mocht opleveren.

Autobrief III

De Bovag-voorzitter keek op BNR ook vooruit naar de komende autobelastingen. Eind 2020 loopt de Autobrief II af. De plannen voor de periode vanaf 2021 worden vastgelegd in Autobrief III. Bovag heeft een 7-puntenplan opgesteld. Kernpunten: geen stijgende autobelastingen, afbouw BPM, stimuleren nieuwverkoop (verduurzaming wagenpark) en waken voor overstimulering van met name EV’s. Daarnaast bepleit Bovag duidelijk fiscaal beleid, voor een wat langere termijn. Eckhardt: “Dat is goed voor de branche en voor de klanten.”
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
3 juli 2025
All-seasonband General Tire voor suv
3 juli 2025
AkzoNobel met Solera in datagestuurde duurzaamheid
3 juli 2025
Totale occasionverkoop H1 stijgt 4,2 procent
3 juli 2025
Cyberveiligheid zet branche op scherp
2 juli 2025
Hella Gutmann integreert KI in diagnoseapparatuur
2 juli 2025
B-to-C occasionverkopen H1 nagenoeg gelijk
Meest bekeken berichten
Recente reacties