Het eerste kwartaal 2020 is voor de bandenverkoop een?goede periode geweest. Er werden 3,5 procent meer?banden gemonteerd dan in de eerste drie maanden vorig jaar. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de WESP bandenmonitor.
De gemelde stijging van de bandenverkoop vond plaats bij 799 van de inmiddels 935 aan de WESP-analyses deelnemende autobedrijven. De overige 136 bedrijven doen nog te kort mee om over langere tijd de omzetontwikkeling te kunnen meten.
Ondanks het feit dat half maart het coronavirus toesloeg, bleek de bandenretail – mede aangestuurd door vroege bandenwissels en een relatief hoog volume apk’s – goed bestand tegen de algehele mineurstemming in ons land. Ook het gemiddelde prijsniveau per band bleef met 70 euro in de eerste drie maanden op peil.
Lockdown
Gemiddeld werden in de eerste drie maanden van 2020 per autobedrijf 208 nieuwe banden verkocht en gemonteerd, tegenover 201 stuks in dezelfde periode vorig jaar, wat resulteert in die plus van 3,5 procent. Het is een mooi resultaat in een aftersalesmarkt die het eerste kwartaal redelijk vlak was. Het eerste kwartaal waren de 799 WESP-bedrijven gezamenlijk goed voor 166.301 verkochte en gemonteerde banden. Over heel 2019 waren zij goed voor in totaal 708.000 personen- en lichte bestelautobanden.
Hoe de aftersales en in het bijzonder het bandensegment zich dit jaar verder zal ontwikkelen, zal met name bepaald worden door hoe snel we de ‘intelligente lockdown’ van onze maatschappij achter ons kunnen laten. Verder hoopt de bandenmarkt op een snelle beleidsverandering bij een aantal leasemaatschappijen. Er zijn lessors die voor de rijveiligheid niet-cruciale reparaties en onderhoud opschorten. Dat heeft zijn invloed op de bandenverkoop. Voor de middellange termijn kan ook de flinke daling in het aantal gereden kilometers zijn uitwerking op de bandenafzet hebben.
