Wie denkt dat hij het allemaal wel weet, wat er zoal speelt rond ADAS kan bedrogen uitkomen. Of zoals Willy Sprockel het formuleert tijdens zijn kennissessie voor de ABS Academy: “ADAS-berichten zijn net beursberichten, de ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op.”
Wie denkt dat hij het allemaal wel weet, wat er zoal speelt rond ADAS kan bedrogen uitkomen. Of zoals Willy Sprockel het formuleert tijdens zijn kennissessie voor de ABS Academy: “ADAS-berichten zijn net beursberichten, de ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op.”
We zijn te gast in de TechnoHUB te Woerden, een locatie die industrieel erfgoed bundelt met het enthousiasmeren en opleiden van de nieuwe generaties in de technische beroepen zoals de automotive. De specifieke omgangsvormen in verband met corona staan deze sessie op geen enkele wijze in de weg. De cursus viel precies tussen beide golven in dus de groepsgrootte in combinatie met de beschikbare ruimte en onderlinge afstanden voldeed vanzelfsprekend aan alle gestelde normen.
“Deze specifieke kennissessie rond ADAS hebben we een paar keer in het land gegeven, om de ABS Autoherstel-vestigingen de kans te geven er een bij te wonen. Het is een voorbeeld van hoe we met de ABS Academy alles in het werk stellen om de ondernemers en hun personeel zo veel mogelijk actuele handvatten te geven om het bedrijf optimaal de toekomst in te laten gaan”, zegt Bert Huisman, als formulemanager bij ABS Autoherstel ook verantwoordelijk voor ABS Academy.
Begint bij taxatie
Voor deze sessies treedt Willy Sprockel op, vanuit zijn specifieke ADAS-kennis. De beoogde doelgroep is breed en omvat niet alleen de mannen (en vrouwen) in de werkplaats zelf, maar ook die aan voorkant van het proces zitten zoals bij de schadecalculatie. Op dat moment van het taxeren van de beschadigde componenten raak je immers al aan ADAS. “Helaas maken de autofabrikanten het ons niet makkelijk om te herkennen wat er wel en niet aanwezig is door een woud aan termen te hanteren voor dezelfde technieken en de symbolen variëren eveneens”, houdt Sprockel zijn toehoorders voor.
Kijkje in interieur
Informatie op basis van kentekendata of, beter nog, het VIN is niet zaligmakend en het loont om zelf de ogen de kost geven. “Kijk rond in het interieur naar de bedieningsknoppen en signaleringslampjes. Zie je de signalering voor een actieve cruise control of voor de rijstrookwaarschuwing? Dan weet je al dat de auto voorzien is van ADAS-sensoren, maar nog niet hoeveel en welke precies. Camera’s en sensoren bij de spiegel of in de grill zijn wel zichtbaar, maar tegenwoordig zitten ze ook achter logo’s of bumper verstopt. Het interieur is dus een belangrijke raadgever. Ja, je kunt met de diagnose-instrumenten een scan doen naar de aanwezige systemen, maar dat is tijdrovend en dus per definitie niet zo efficiënt.”
Blijven investeren
Heb je eenmaal op het netvlies wat er aanwezig is dan volgt het beoordelen zelf. “Reparatie van een ADAS rijhulpsysteem is meestal niet aan de orde, dus vervangen luidt het devies”, zegt Sprockel. “Of er dan kalibratie nodig is hangt af van de unit zelf en de gebruikte techniek.” Tijdens de sessie komen alle varianten aan bod, van camera, infrarood, sonar, via radar tot lidar. “Als kalibratie nodig is, dan zijn er twee stromingen onder fabrikanten: statisch of dynamisch. Bij die laatste ga je de werkplaats uit om op de weg de kalibratie te voltooien en dat betekent dus het inzetten van twee man. Hoe dan ook, je zult beide methoden moeten kennen en er de middelen voor moeten hebben. Dat betekent blijvend investeren in kennis en in apparatuur dus.”