Ondanks de bekendheid met de zero-emissiezones en het stopzetten van de bpm-vrijstelling, blijkt slechts een derde van de ondernemers gemotiveerd om elektrische bestelwagens aan te schaffen. “Daarom blijft subsidiering en stimulering noodzakelijk om ondernemers zoals de bakker, timmerman en loodgieter de transitie te kunnen laten maken.”

Die conclusie trekt Huub Dubbelman, voorzitter sectie personenauto’s en lichte bedrijfswagens van RAI Vereniging, aan de hand van de resultaten van de Monitor Lichte Bedrijfswagens, een tweejaarlijks onderzoek van VMS | Insight, in opdracht van RAI Vereniging.

Alternatieven

Uit het onderzoek blijkt dat slechts een derde van de ondernemers gemotiveerd is om elektrische bestelwagens aan te schaffen. De rest kiest voor alternatieve maatregelen, zoals het aanschaffen van nieuwe dieselbestelwagens voor eind 2024, langer gebruikmaken van huidige voertuigen, of het importeren van gebruikte dieselbestelwagens uit het buitenland.

Stimulans

Het gaat met name om de kleinere ondernemingen met een of enkele busjes. Grote wagenparkbeheerders tonen meer betrokkenheid bij duurzaam mobiliteitsbeleid dan het midden- en kleinbedrijf, dat achterblijft en meer stimulansen nodig heeft. Huub Dubbelman benadrukt dat als de overheid daadwerkelijk de overstap naar zero-emissie vervoer in de bestelwagensector wil bevorderen, zij duurzaam ondernemerschap moet belonen.

Deel dit artikel op​

0 reacties

  1. Volgens mij is het belangrijker dat er een goed alternatief is voor diesel. Ondernemers willen wel overstappen naar elektrisch. Maar zo lang er geen bestelauto is die 1.000+ kg. mag laden en 3.500 kg. mag trekken, en ook nog actieradius overhoud, heeft de gemiddelde timmerman en hovenier er niks aan.
    Dan kun je stimuleren wat je wil, maar dat helpt niet. En de ondernemer die vanuit een oude vervuilende euro 4 of 5 over wil stappen naar een nieuwe euro 6 bestraffen met BPM gaat ook averechts werken.
    Ga de oude diesels eerst een extra belasten zou ik zeggen. Ik heb een oude Mercedes Sprinter oprijwagen euro 3 uit 2004. Daar betaal ik nu € 9,- fijnstoftoeslag per maand voor. Dat is natuurlijk een lachertje en absoluut geen reden om deze op te ruimen.
    Zorg dat de oude diesels eerder opgeruimd worden en heel het dieselwagenpark euro 6 wordt, dan heb je al veel gewonnen. Dan hebben de fabrikanten in de tussentijd meer tijd om met een fatsoenlijke elektrische of waterstofauto te komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
1 april 2025
Bosch lanceert twee nieuwe opleidingstrajecten
31 maart 2025
LKQ neemt afscheid van B2C Leisure
31 maart 2025
Nicola Torregiani neemt Benelux-markt onder zijn hoede 
Meest bekeken berichten
Recente reacties