Uit een rijdersonderzoek van informatiepunt H2 Rijders naar de waterstofauto blijkt dat waterstofrijders vooral aanlopen tegen een tekort aan waterstoftankstations. De nood is het hoogst in de provincie Utrecht.
Met nog geen tien waterstoftankstations in bedrijf is de laadinfrastructuur voor waterstofauto’s in Nederland nog lang niet landelijk dekkend. Er rijden ook nog geen vierhonderd van dergelijke auto’s in Nederland, maar net als voor de batterij elektrische auto geldt: je moet ergens beginnen.
Rijdersonderzoek
In december 2020 deed H2 Rijders een onderzoek onder 93 personen. 82 van hen reed een waterstofauto, elf personen niet of nog niet. De waterstofrijders zijn erg tevreden over de betrouwbaarheid van hun auto. Ook zijn ze positief over de onderhoudskosten.
Minder tevreden zijn zij over het aanbod aan waterstoftankstations. Gevraagd naar waar zij als eerste een waterstoftankstation zouden willen zien, antwoordt 23 procent: de provincie Utrecht, terwijl maar 8 procent van de respondenten uit deze provincie komt. De centrale ligging van de provincie lijkt de meest logische verklaring hiervoor. In Zeeland is de nood het minst hoog. Daar wil slechts 4 procent als eerste een waterstoftankstation zien.
Aanschafprijs
De vrij hoge prijs van een waterstofauto is een ander pijnpunt. Een derde van de respondenten wil maximaal 50.000 euro aan een waterstofauto uitgeven. 46 procent is nog altijd bereid maximaal 75.000 euro neer te tellen. Deze groep zou kunnen worden bediend met de nieuwe Toyota Mirai, met een vanafprijs van 66.000 euro. De Hyundai Nexo start bij een catalogusprijs van 84.000 euro. Opmerkelijk is verder dat wie al een volledig elektrische auto rijdt gemiddeld 10.000 euro meer bereid is te betalen voor zijn auto dan wie nog niet elektrisch rijdt.