bekeken: 1013 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

ADAC: tot 80% minder stikstof door SCR

DOMEIN: Werkplaats

Geplaatst op: 7 november 2018, 09:58

Leestijd: < 1 minuut

Door bestaande dieselauto’s te voorzien van een aftermarket filterconstructie kan de uitstoot van stikstof tussen de zestig en tachtig procent verminderen. Dat meldt de Duitse autoclub ADAC op grond van eigen testwerk.

De organisatie paste drie verschillende zogeheten SCR-systemen toe, gedurende tienduizend kilometer. Tijdens de ritten werd zowel het effect als de stabiliteit van het systeem gemeten. De uitkomsten zijn “indrukwekkend”, zegt ADAC in een tussenbericht.

Adblue

De retrofit ingreep is een filterende combinatie van een katalysator en Adblue (ureum). Bij de verbranding worden rookgassen grotendeels ontdaan van stikstofoxiden (NOx). De uitstoot van de testdiesels kwam op, of zelfs iets onder de 270 milligram per kilometer. Die limiet circuleert momenteel in politieke kringen in Baden-Württemberg, de Duitse deelstaat waar de test heeft plaatsgevonden. Oudere diesels zouden na een SCR-aanpassing mogelijk toch kunnen deelnemen aan het verkeer in binnensteden. Vóór de toepassing van Selective Catalytic Reduction produceerden de testauto’s NOx-waarden van circa 1200 milligram per kilometer. Die uitstoot is een veelvoud van de grenswaarden die golden ten tijde van de officiële toelating.

Storingen

Er deden zich gedurende de proefperiode twee kleine storingen voor. Volgens de leveranciers van de filtersystemen zijn de geconstateerde manco’s makkelijk te verhelpen, met het oog op toekomstige serieproductie. In een volgens ADAC gedetailleerde toelichting zou de belofte technisch onderbouwd zijn.

De testperiode begon in februari en betrof zowel personenwagens als lichte bedrijfswagens. De vervolgfase moet duidelijk maken welke reductie van stikstofoxide behaald wordt in winterse omstandigheden. De filtersystemen hebben dan meer tijd nodig om op bedrijfstemperatuur te komen en hun volledige effect te bereiken. De onderzoekers gaan er daarom op voorhand van uit dat de emissieresultaten minder goed zullen uitpakken dat in de eerste zes testmaanden.

Tags: , , , , ,

Samenwerking Mijndomein,…Beelen Groep bouwt eerste…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties