APK belangrijk voor bandenverkoop

Het zich positief ontwikkelende bandenvolume wordt gestaafd door de Recybem-cijfers. Dankzij de zachte winter is het bandenwisselmoment vervroegd en de consument laat alsnog achterstallig onderhoud uitvoeren, mede dankzij iets betere economische omstandigheden.

Heel belangrijk is het gestegen aantal apk’s: exclusief de bestelwagens steeg het apk-volume personenauto’s met 3,55 procent. Dat komt doordat de verkoopaantallen nieuwe auto’s uit 2010 (bijna 483.000 stuks) en 2011 (ruim 555.900 stuks) een positieve stimulans geven. Voor het apk-volume van volgend jaar is dat eveneens van belang. Ter vergelijking, in 2009 ging het om 387.200 stuks.

Bandenconnectie

Banden en de apk hebben een belangrijke connectie. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 25 procent van het aantal verkochte nieuwe personenautobanden rondom het moment van de apk wordt gerealiseerd.

Dat dit jaar de dealers beter hebben weten te profiteren van het aantal toegenomen apk’s, komt juist ook door de relatief grote toevloed van personenauto’s uit 2010 en 2011. Beter gezegd, zij zijn in staat geweest de relatief jongere jaargangen auto’s aan hun werkplaats te binden. Iets waar de bedrijven in het universele kanaal en zeker de fastfitters schijnbaar wat steken hebben laten vallen. Daarbij speelt ook mee dat het aantal apk’s van de 6-12 jaar oude personenauto’s licht is gedaald.

Overigens, het aantal apk’s uitgevoerd aan bestelauto’s daalde over de eerste vijf maanden van 320.590 stuks in 2013 naar 316.600 stuks over dezelfde periode dit jaar.

Banden en apk’s

Bron: RecyBEM en RDC

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1581 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *