Autoplan 2016 door Tweede Kamer

Het alternatieve Autoplan voor 2016 is door de Tweede Kamer goedgekeurd. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën was al voorstander van het plan dat door een unieke coalitie van autobranche en milieubewegingen is samengesteld.

In het plan van de “brede coalitie” (Bovag, RAI Vereniging, VNA, Anwb, VNO, MKB Nederland, Natuur & Milieu, Milieudefensie) wordt een van de vijf bijtellingscategorieën opgeruimd. Hierdoor verdwijnt de marktverstoring rond de 80 gram CO2/km. Volledig elektrische auto’s blijven in 2017 vrijgesteld van mrb, en behouden 4 procent fiscale bijtelling. Plug-in hybrides (1-50 gram CO2) vallen in het half tarief voor mrb en krijgen 15 procent fiscale bijtelling.

Auto’s met een uitstoot van 51 t/m 106 gram CO2/km vallen in de nieuwe categorie van 21 procent bijtelling. Overige auto’s vallen in de 25 procent-categorie. Volgend jaar zomer wordt naar verwachting Autobrief 2.0 gepresenteerd, die de autobelastingen voor 2017 en de jaren erna vastlegt. Bovag zet in haar lobby in op afbouw van de bpm en een bijtellingstarief van 20 procent maximaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.