Corona: bijna 1,5 miljoen minder voertuigen

Fabriekssluitingen als gevolg van het coronavirus hebben inmiddels geresulteerd in een productieverlies van bijna anderhalf miljoen voertuigen. Dat meldt fabrikantenkoepel Acea.

Het gaat op de kop af om 1.465.415 personenwagens, trucks, bedrijfswagens, bussen en touringcars. Een week geleden stond de teller ‘pas’ op 1,2 miljoen stuks.

De gemiste aantallen kunnen volgens de Automobile Manufacturers’ Association verder oplopen, wanneer fabrieken langer gesloten blijven en/of er sluitingen bijkomen. Gemiddeld staan de lopende banden in gesloten voertuigfabrieken nu achttien werkdagen stil. De radicale maatregel raakt de banen van minstens 1.138.536 werknemers. (1.110.107 vorige week). Acea tekent daarbij aan dat de cijfers uitsluitend betrekking hebben op personeel dat in dienst is bij de voertuigproducenten. De invloed van de stilstand voor de supplychain is nog groter. De wekelijkse productiegegevens van Acea hebben betrekking op de 27 EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk.

Wachttijden

RAI Vereniging-voorzitter Steven van Eijck waarschuwt in het FD dat de wachttijden voor nieuwe auto’s stevig gaan oplopen, als gevolg van de massale sluitingen. Wie de komende maanden een nieuwe auto bestelt, loopt de kans tot begin 2021 te moeten wachten om de sleutels in ontvangst te nemen. Daardoor neemt ook het tempo af waarmee het Nederlandse wagenpark vergroent.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.