Data autoconcerns onbeveiligd op internet

Wat hebben Volkswagen, Toyota, Ford, General Motors en Tesla gemeen (behalve auto’s produceren)? Het vijftal behoort tot de ruim honderd automotive ondernemingen waarvan gegevens vrij toegankelijk waren op internet.

Gemeenschappelijke factor is ook dat ze zaken deden met het Canadese bedrijf Level One Robotics and Controls. Het gaat niet om zomaar wat kopietjes maar om enkele tienduizenden documenten, alfabetisch gerangschikt (zie foto). Rekeningen en paspoorten van Level One-medewerkers, blauwdrukken van autofabrikanten, bedrijfsschema’s, geheimhoudingsverklaringen – het stond allemaal op een back-up server, zonder afscherming via wachtwoorden. In totaal ging het om bijna 160 gigabyte aan bestanden, betrekking hebbend op een periode van zo’n tien jaar.

Upguard

De data is voor de buitenwereld onzichtbaar gemaakt nadat online beveiliger Upguard erover had getipt. Of derden de gegevens hebben ingezien en eventueel gekopieerd is niet bekend gemaakt. Het IT-bedrijf doet op zijn website uitgebreid relaas over de ontdekking.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †