Met de komst van de elektrische auto verschuift de aandacht voor de uitstoot door het wegverkeer van de verbrandingsmotor naar de banden. Het Britse onderzoeksinstituut Emissions Analytics voerde onlangs tests uit met banden van acht verschillende merken en types. Daaruit bleek dat bij normaal rijden in een moderne auto met verbrandingsmotor de uitstoot door bandenslijtage ongeveer honderd keer hoger is dan de uitstoot via de uitlaat. Bij extreem rijden is dat zelfs een factor duizend.

Voor de tests werden volledige sets banden van acht verschillende merken en types getest op een achterwiel aangedreven Mercedes C-klasse uit 2012. Met elke bandenset werd meer dan 1600 kilometer afgelegd, 90 procent waarvan op snelwegen. De vier wielen werden zonder demontage voor en na de test gewogen.

Gemiddeld verloor de bandenset 64 milligram aan gewicht per kilometer, dus voor alle vier de banden samen. De bandenset met de hoogste bandenslijtage (bijna 90 milligram per kilometer) verloor 2,3 keer zoveel gewicht als de bandenset met de minste bandenslijtage (nog geen 40 milligram per kilometer). Hieruit blijkt dat de keuze voor een bepaalde band een grote invloed heeft op de totale uitstoot.

Omdat het een achterwiel aangedreven auto betrof, was het verlies aan gewicht op de achteras het grootste: gemiddeld 71 procent van het totale verlies aan gewicht. Emissions Analytics merkt hierbij wel op dat bandenslijtage sneller gaat als banden nieuw zijn, tijdens de eerste paar duizend kilometer.

Chemische samenstelling

Emissions Analytics deed ook onderzoek naar de chemische samenstelling van de uitstoot. Banden bestaan immers uit veel verschillende materialen. Emissions Analytics heeft zich geconcentreerd op de organische materialen in banden, in plaats van op de metalen en heeft hiervoor speciale apparatuur gebruikt.

Uit de analyse van de samenstelling van het rubber in de banden blijkt dat verschillende fabrikanten heel verschillende materialen gebruiken. Sommige materialen zijn schadelijker voor de gezondheid dan andere. De bandenkeuze bepaalt dus voor een belangrijk deel hoe schadelijk de uitstoot is.

Deel dit artikel op

2 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties