Duitse auto-industrie strooit met bonus

In de Duitse auto-industrie lijkt het bonusseizoen geopend, met binnen enkele dagen drie grote bedrijven die de portemonnee trekken. Niet voor hun topmannen maar voor hun personeel.

Zo ontvangen de medewerkers die in loondienst zijn bij ZF 1480 euro premie. Daar komt een bedrag bij van vijftien euro per volledig kalenderjaar dat ze er een aanstelling hebben. Het extraatje wordt in april uitbetaald aan meer dan 44.000 ZF-mensen. De ex-medewerkers van TRW (overgenomen in 2015, eind 2017 formeel-juridisch afgerond) krijgen in april een voorschot van vijfhonderd euro. Het bedrag wordt verrekend zodra het financieel resultaat over heel 2018 helder is. Hun loyaliteitsbonus per gewerkt jaar start vanaf 2015. Bij Volkswagen is er een succespremie van 4100 euro per persoon. Vorig jaar was het ‘slechts’ 2905 euro. Het gaat om 120.000 mensen. Continental ten slotte spendeert 170 miljoen euro aan zijn wereldwijde medewerkers. In bakermat Duitsland krijgen degenen in loondienst ieder 1141 euro. Vergeleken met vorig jaar heeft Continental circa vijftien miljoen méér uitgetrokken voor het financiële schouderklopje. “2017 was een succesvol jaar voor ons”, zegt HR-baas Ariane Reinhart. “Dat hebben we met zijn allen bereikt.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †