Experiment origineel gelijkwaardige onderdelen

Na Spanje en Portugal wordt nu ook in Nederland geëxperimenteerd met zogeheten Origineel Gelijkwaardige Onderdelen (OGO’s). Dit zijn auto-onderdelen die dezelfde kwaliteit als het originele merk garanderen, maar een stuk scherper zijn geprijsd.

Volgens het Verbond van Verzekeraars is dat goed voor de schadelastbeheersing, maar is het assortiment nog te klein en is de beschikbaarheid nog niet groot genoeg. Tijdens de pilotfase in Nederland is gebleken dat er door het gebruik van OGO-onderdelen tien procent kan worden bespaard op het totale onderdelenbedrag en zijn er over de kwaliteit geen klachten binnengekomen.
OGO’s zijn voornamelijk zichtbare cosmetische onderdelen die niet primair gerelateerd zijn aan verkeersveiligheid. Denk aan spatborden, bumpers, motorkappen en lampen. Gelijkwaardigheid met een origineel onderdeel wordt gegarandeerd door certificering door onder meer het Centro Zaragoza en het Thatcham. Inmiddels hebben ruim 20.000 onderdelen een certificaat.

Nederland heeft ook steeds meer leveranciers van OGO’s, denk aan Sator, Geevers en Carqur. In Spanje delen de verzekeraars en de herstellers de besparingen. Dit zorgt voor een stimulans voor het gebruik van gelijkwaardige onderdelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *