Hiqure brengt onrust

De invoering van Hiqure zorgt voor nogal wat onduidelijkheid en onrust in de schadeherstelbranche. Zolang niet duidelijk is of het nieuwe keurmerk ook een harde eis van verzekeraars gaat worden, kijken velen afwachtend af. Vooral verzekeraars zijn sceptisch.

Branchevereniging Focwa is zich hiervan bewust en onderzoekt op dit moment waar extra toelichting nodig is. Volgens Karel Bukholczer, secretaris vereniging Schadeherstel, bestaat er vooral onduidelijkheid over de toepassing van Hiqure op deelreparaties en zijn er vragen over de tijd en kosten.

De meeste weerstand is afkomstig van de verzekeraars, die voorlopig nog niet hebben besloten of het nieuwe keurmerk een verplichting zal worden in de gestuurde schade. “Her en der wordt in de markt wellicht al gesuggereerd dat Hiqure een eis zal worden, maar voor ons is dat voorlopig nog niet duidelijk”, zegt Johan Schoonhoven, directeur Schadegarant.

Must

De branche heeft nog twee jaar de tijd (tot eind 2014) om de nieuwe norm in te voeren. Op dit moment zijn al bedrijven bezig met voorbereidingen (nulmetingen) op de norm, maar een grote groep wacht de voortgang voorlopig nog even af. Volgens Albert Koops, van het gelijknamige schadeherstelbedrijf, is Hiqure een absolute must voor goed schadeherstel. Koops is sinds december Hiqure gecertificeerd. “Kosten zijn geen issue. Om alles goed te borgen heb je deze norm nodig”, meent hij.

Voorlopig lijkt een grote groep schadeherstellers (individueel en in groepsverband) nog afwachtend, zeker zolang nog onduidelijk is in hoeverre Hiqure tot een hogere schadelast zal leiden en hoe dit zal worden gecompenseerd.

Meer over Hiqure is te vinden op pagina 59 en 60 in de volgende editie van Aftersales Magazine die op 18 januari verschijnt en tijdens de bijeenkomst ‘De toekomst van het schadebedrijf’ van Automotive Insiders op 31 januari.

Ivonne Vermeulen

Eindredacteur Aftersales Magazine. Ivonne heeft een rijke bagage waarin journalistieke waarden en kennis van de autobranche bijeenkomen. Dankzij haar rol binnen Focwa's Carrosserie beschikt zij bovendien over een indrukwekkend netwerk in de schadeherstelbranche.

Van Ivonne Vermeulen zijn er nog 343 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Ivonne Vermeulen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.