Leerlingenaantal mobiliteitsbranche gelijk

Het aantal leerlingen (14.426) in de mobiliteitsbranche is dit schooljaar gelijk gebleven aan vorig schooljaar. Dit blijkt uit een jaarlijkse telling die Innovam heeft uitgevoerd onder alle ROC’s in opdracht van het ministerie van OCW. Deze ontwikkeling is tegen de landelijke trend in, want het aantal leerlingen dat kiest voor een mbo-opleiding in de sector techniek laat namelijk een lichte daling zien.

Vorig schooljaar was het aantal 14.424. Het aantal leerlingen is nu voor het derde jaar nagenoeg gelijk gebleven. De landelijke trend laat zien dat het aantal leerlingen (140.935) dat kiest voor een mbo-opleiding in een technische richting met vier procent daalt ten opzichte van vorig schooljaar (146.498). De opleidingen in de motorvoertuigtechniek kennen deze daling niet.

Het aantal leerlingen in opleidingen op niveau één, twee en vier laat een daling zien, vooral op Bedrijfsautotechnicus en Motorfietstechnicus. Het aantal leerlingen in de opleidingen op niveau drie is gestegen. De richting Eerste Autotechnicus is toegenomen tot 2765 leerlingen, een stijging van 7,2 procent. Ook het aantal leerlingen in de opleiding voor Service Adviseur en Verkoopadviseur Mobiliteitsbranche stijgt. In de bedrijfsautosector neemt het aantal leerlingen op niveau drie en vier af, respectievelijk min 5,2 procent bij Eerste Bedrijfsautotechnicus en min tien procent bij Technisch Specialist Bedrijfsauto’s. De opleiding Technisch Specialist Personenauto’s laat wel een stijging zien naar 2205 leerlingen (8,1 procent). Daar tegenover staat dat de aantallen in de opleidingen Werkplaatsmanager Mobiliteitsbranche en Bedrijfsmanager Mobiliteitsbranche dalen.

Jos Kleiboer, manager werkgeverszaken bij Bovag: “Ondanks iets moeilijker economische tijden behoudt de branche haar aantrekkelijkheid. Wat opvalt is dat bedrijven iets meer BBL-leerlingen hebben aangenomen dan vorig jaar.”

Innovam onderzoekt nu hoe de instroom van leerlingen aansluit op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. De resultaten zijn naar verwachting in april bekend. Lees er hier alles over >>

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2720 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *