Ook Peugeot schikt in corruptiezaak

Nadat afgelopen najaar Pon al strafvervolging afkocht, heeft nu ook Peugeot een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie. Wederom is corruptie rond de aanbesteding van dienstauto’s (politie, defensie) de aanleiding. Overeengekomen is een geldbedrag van twee miljoen euro, te betalen door de importeur.

Het OM stelt dat Peugeot tot op managementniveau betrokken was bij de omkoping van een ambtenaar op Defensie, die belast was met wagenparkbeheer. Hij kreeg in de periode 2001-2012 van medewerkers bij de importeur gunstige leaseregelingen en buitenlandse reisjes aangeboden. In totaal vertegenwoordigden die persoonlijke deals een waarde van meer dan zestigduizend euro. Het schikkingsbedrag van twee miljoen stoelt op twee componenten: een boete van 1,2 miljoen euro en een op acht ton geschat bedrag aan onterecht door de importeur verkregen voordeel.

Peugeot Nederland heeft volgens het OM volledige medewerking verleend aan het onderzoek, dat deel uitmaakt van breder justitieel speurwerk naar omkoping van ambtenaren die bij Defensie en politie belast waren met de aanbesteding van dienstauto’s. Komend jaar wordt een vergelijkbaar onderzoek afgerond naar de rol van Renault Nederland bij voertuigtenders van de overheid. Twee maanden geleden betaalde importeur Pon twaalf miljoen euro om strafvervolging te ontlopen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.