Porsche blijft gewoon diesels leveren

Gezien de te behalen CO2-doelstelling in 2020 houdt Porsche vooralsnog vast aan de dieselmotor. Ook de nieuwe Cayenne krijgt deze vorm van aandrijving, alle recente dieselschandalen en dreigende verbanning uit stadscentra ten spijt.

Aan de vooravond van de IAA in Frankfurt werd gespeculeerd over een radicale maatregel bij Porsche: per direct stoppen met diesels in het leveringsprogramma. Bestuursvoorzitter Oliver Blume sprak echter heldere taal: we gaan er gewoon mee door. “De diesel levert een belangrijke bijdrage aan het bereiken van de CO2-doelen en zal daarom ook in toekomstige Porsche-modellen te vinden zijn.”

Software-update

Porsche moet ongeveer 21.500 exemplaren van de vorige Cayenne-generatie met 3-liter dieselmotor voorzien van een software-update. Die maatregel is nodig om de praktijkwaarden op het gebied van emissie te laten sporen met de theoretische uitkomsten. Ook in politiek opzicht ligt dit type voertuig onder vuur. Bondsminister Dobrindt (CSU) wil een toelatingsverbod in steden. In Duitsland en de rest van Europa heeft de helft van alle vierdeurs Porsche-modellen (Cayenne, Macan, Panamera) een dieselmotor. De autofabrikant ontwikkelt die aandrijving overigens niet zelf maar betrekt haar van concerngenoot Audi.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †