RDW: ruim 40.000 sjoemeldiesels niet aangepast

In Nederland rijden nog altijd 40.540 dieselauto’s met sjoemelsoftware rond. Dat meldt de RDW aan nieuwszender BNR.

BNR vroeg cijfers over sjoemelsoftware op bij de RDW. Daaruit blijkt dat in totaal 147.905 dieselauto’s van de Volkswagen Groep zijn teruggeroepen naar de dealer. Van 107.365 auto’s is de software aangepast, van 40.540 dus nog niet.

De aanpassing van de software is niet verplicht. Bovendien zijn mensen terughoudend om de update te laten uitvoeren, omdat het nu eenmaal het gedrag van de auto verandert. In de woorden van BNR-presentator Bas van Werven: “Dan kan-i minder hard!”

Verplichting

Op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat deed de RDW onderzoek naar de mogelijkheden en verplichtingen om de effectiviteit van terugroepacties van personenauto’s te verbeteren. De RDW pleitte daarop al in januari voor het verplicht stellen van terugroepacties. Dat plan is door tussenkomst van de coronacrisis echter nog altijd niet in wetgeving omgezet.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3420 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.