Utrecht weert 14.000 diesels ten onrechte

Utrecht heeft zich verslikt in het milieuverbod dat op 1 januari 2015 in de stad in werking gaat. Zo’n 14.000 diesels zullen op basis van de huisige regels ten onrechte worden geweerd.

De 14.000 diesels voldoen volgens de Bovag wel aan de milieucriteria op basis van de zogenaamde Euroklasse, maar Utrecht stelt dat deze normen niet te achterhalen zijn. Andersom worden er bijna 2.500 diesels wèl toegelaten die juist niet aan de criteria voldoen.

Utrecht voert op 1 januari 2015 de milieuzone in voor personen- en bestelvoertuigen. Dit betekent dat dieselvoertuigen met een Datum Eerste Toelating (DET) van voor 1 januari 2001 de zone niet in mogen.

De gemeente wil met het instellen van de milieuzone voor personenauto’s proberen om alsnog aan de luchtkwaliteitsnormen te voldoen die vanuit Europa worden opgelegd. Tot op heden heeft Utrecht er niet aan kunnen voldoen en daarom wil de gemeente per 1 januari 2015 alle auto’s met een benzinemotor die ouder zijn dan twaalf jaar en alle dieselauto’s ouder dan acht jaar weren uit de binnenstad. Parkeervergunningen voor deze auto’s worden ingetrokken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.