VACO Cornamonitor 8: vertrouwen neemt af

Het vertrouwen onder VACO-leden dat hun bedrijf door de coronacrisis komt, is gedaald van 89 procent naar 82 procent. Het is tevens het laagste percentage sinds eind maart.

Dat blijkt uit de achtste editie van de VACO Coronamonitor. Als reden voor het gedaalde vertrouwen noemt branchemanager Edwin Brinksma de berichtgeving van de afgelopen weken over oplopende besmettingscijfers. “Die voeden de angst voor strengere maatregelen en eventuele lokale lockdowns.”

Bandenwisselweken

Ondanks dat gedaalde vertrouwen verwacht maar liefst 95 procent van de respondenten (vooralsnog) geen afscheid te moeten nemen van medewerkers. Dat is het hoogste percentage sinds de start van de VACO Coronamonitor-cyclus in maart. Brinksma: “Een belangrijke verklaring hiervoor is dat VACO-bandenspecialisten (met afstand de grootste sector binnen VACO) hun vaste medewerkers hard nodig hebben tijdens de komende Bandenwisselweken. Bandenservicebedrijven hebben het dan druk met de wissel van zomer- naar winterbanden.

We benadrukken dat het nu nog belangrijker is dan ooit om te zorgen dat je de werkzaamheden kunt spreiden. Bandenwissels duren langer door de extra aandacht voor hygiëne, klanten en personeel. Bovendien biedt de wachtruimte plaats aan minder klanten dan in ‘gewone’ tijden. Dus zorg dat je op tijd je klanten benadert en zorg dat je al je systemen op orde hebt.”

Omzetverlies

Het geschatte omzetverlies van de leden, veroorzaakt door de coronacrisis, bedraagt nu 20 procent. Dat is 1 procentpunt lager dan in de vorige coronamonitor. “Het percentage leden dat nog geen beeld heeft van hun omzetverlies is, na een daling in de vorige VACO Coronamonitor, terug op het niveau van de Coronamonitors 4 tot en met 6: 29 procent. In de woorden van een van onze leden: ‘In de huidige vakantieperiode is het moeilijker om een beeld van het omzetverlies te vormen’”.

Impact

De top 5 van coronamaatregelen die de meeste impact op de bedrijfsvoering hebben, is ongewijzigd. De top drie bestaat uit: minder werk in de werkplaats (43 procent), minder klanten (40 procent) en een minder gevulde orderportefeuille (32 procent).

Steunmaatregelen

VACO peilt ook hoeveel leden gebruikmaken van financiële steunmaatregelen. “Zoals verwacht is de NOW 2.0 regeling, waarvoor ondernemers zich vanaf 6 juli kunnen aanmelden, in de top 3 van meest gebruikte regelingen terechtgekomen. Alle leden die de nieuwe Coronamonitor hebben ingevuld en NOW 2.0 hebben aangevraagd, hadden zich eerder voor NOW 1.0 aangemeld. Dat laat zien dat deze bedrijven ondersteuning nodig hebben om te kunnen overleven”, aldus Brinksma.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2804 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *