fbpx
bekeken: 1730 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

ANWB: automobilist wil regels databescherming

DOMEIN: Connected Car

Geplaatst op: 31 januari 2019, 11:25

Leestijd: 2 minuten

Een ruime meerderheid van de Nederlandse automobilisten ( 84 procent) wil specifieke regelgeving om de data die hun voertuig genereert te beschermen. Dat stelt de ANWB op grond van een peiling onder tienduizend van zijn leden.

Een meerderheid staat positief tegenover delen van voertuigdata in bepaalde situaties – maar dan willen ze zelf beslissen met wie. Zo zijn negen op de tien respondenten bereid om op afstand toegang aan de Wegenwacht te bieden ten behoeve van informatie over de pechlocatie en de status van het voertuig. Driekwart van de automobilisten is bereid om ook de garage toegang te geven tot de technische gegevens van het voertuig.

Belgeschiedenis

Minder gewaardeerd wordt het proactief volgen van het voertuig door de autofabrikant of de garage. Daarnaast is meer dan twee derde niet bereid om zijn adressenboek, belgeschiedenis en mailberichten uit de mobiele telefoon te synchroniseren met de auto. ANWB-leden blijken het meest bereid om data de delen met de lokale garage en de ANWB. Een meerderheid van 81 procent is bereid om data te delen met de lokale garage. Ruim 72 procent is bereid deze data te delen met de ANWB. App-aanbieders worden het minst vertrouwd. Slechts 16 procent van de ondervraagden is bereid om autogegevens te delen met een app-aanbieder.

Pechlocatie

Ruim negen van de tien ondervraagden zijn bereid om op afstand toegang te bieden aan de Wegenwacht om informatie in te winnen over de pechlocatie en de status van het voertuig. Bijna driekwart van de automobilisten is ook bereid om de garage toegang te geven tot de diagnostische voertuiggegevens.

Tweederde van de automobilisten is bereid om gegevens te delen om automatisch een signaal te krijgen als de auto toe is aan reparatie of een onderhoudsbeurt. Het bijhouden van het rijgedrag ten behoeve van korting op de autoverzekering wordt door 57 procent van de ondervraagden gewaardeerd. Voor zuinigrijdentips is 37 procent van de ondervraagden enthousiast.

Databescherming

De peiling is een vervolg op een eerder onderzoek naar databescherming van de ANWB, samen met haar Europese zusterclubs. De organisaties willen misbruik van gegevens voorkomen en autobezitters bewustmaken van de risico’s.

Tags: , , , , , ,

Nieuwe app additieven Liqui…Column: specialist of…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Peter Pols: 5 februari 2019 om 09:56

Met dit soort onbenulligheden dient ANWB slechts met schijn de belangen van haar leden. Het zou in het echte belang van de leden veel beter zijn om het een jaar geleden zo abrupt en alleen om de reden van bezuiniging gestopte recensie/review systeem van ervaringen van de leden met garagebedrijven op internet te hervatten middels een goedkoper systeem zoals toen beloofd. Het lijkt er nu op dat dit een smoes was. Foei. Bovag heeft hier mijns inziens ook de hand in gehad. Foei & schande.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties