bekeken: 2378 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2,55)

ANWB autoverzekering beloont veilig rijden

DOMEIN: Connected Car

Geplaatst op: 13 juni 2016, 12:55

Leestijd: < 1 minuut

Met zijn vandaag geïntroduceerde Veilig Rijden Autoverzekering biedt de ANWB via dochterbedrijf Unigarant extra premiekorting aan klanten die zich goed gedragen in het verkeer. Het pay as you drive-model moet ook de schadelast drukken – “een win-winsituatie”, stelt de bond.

Een dongel in de OBD-poort registreert in hoeverre de verzekerde zich houdt aan de voorwaarden ten aanzien van de rijstijl. Per app ontvangt de gebruiker elke tien dagen feedback. De rijscore bepaalt de hoogte van de eventuele korting op de basispremie. Veilig rijgedrag komt in de nieuwe verzekering neer op tijdig en niet te hard remmen, defensief bochtgedrag, normaal optrekken en respect voor de maximumsnelheid. Wie zondigt krijgt niet direct een hogere premie, wel adviezen ter verbetering. Bij zes keer gevaarlijk rijden stuurt de ANWB het dringende verzoek om binnen dertig dagen het gedrag te verbeteren. Blijft de situatie ongewijzigd, dan wordt de verzekering beëindigd. Rijdt iemand meer dan vijftig kilometer per uur te hard, dan wordt binnen vijf dagen opgezegd of moet de betrokkene binnen die termijn zelf overstappen.

Doorlopend inzicht

De ANWB is de eerste grote verzekeraar die pay as you drive aanbiedt. “Uniek”, zoals de bond stelt, is het nieuwe product in Nederland niet. In navolging van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, waar verschillende grote verzekeringsmaatschappijen het model al jaren aanbieden, kent ons eigen land onder meer Fairzekering (sinds 2014), vorig jaar gevolgd door Voorop. In beide gevallen ontvangt ook hier de verzekerde doorlopend inzicht in de scores van zijn rijgedrag. De premie varieert mee. Over de concrete resultaten tot nog toe doen beide bedrijven geen nadere mededelingen.

De ANWB experimenteert al langer met dongel en telematica. Zo werd in het voorjaar van 2014 onder de noemer Connected Car een obd-dongel geïntroduceerd, om ervaring op te doen. De oplage van ruim duizend stuks raakte onlangs uitverkocht. Desgevraagd zegt het Verbond van Verzekeraars te verwachten dat in navolging van de ANWB ook andere grote verzekeraars in Nederland met een pay as you drive-achtig aanbod zullen komen.

Tags: , , , ,

Popup-store Directlease in…Patrick en Sandy Andriessen…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties