fbpx
bekeken: 1150 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

ANWB: autoverzekering op basis van rijgedrag werkt

DOMEIN: Connected Car

Geplaatst op: 14 januari 2020, 12:31

Leestijd: < 1 minuut

Bestuurders gaan veiliger rijden als ze een autoverzekering hebben die hun feedback geeft over hun rijstijl. De deelnemers zijn minder vaak betrokken bij verkeersongevallen en hebben minder schades dan mensen met een ‘gewone’ autoverzekering.

Dat concludeert ANWB na een onderzoek van zijn eigen autoverzekering op basis van rijgedrag (pay how you drive), de ANWB Veilig Rijden Verzekering, in de periode 2016-2019. Hierbij waren bijna vijftigduizend polissen betrokken. De klanten van deze verzekering reden gezamenlijk 1,2 miljard kilometer. 75 procent van de klanten werd met een lagere premie beloond voor zijn rijgedrag. 1,5 procent kreeg een waarschuwing voor extra gevaarlijk rijden, bijvoorbeeld 50 kilometer per uur te hard.

Gewenning

Uit de analyse blijkt wel dat er gewenning optreedt. Feedback op het rijgedrag wordt na verloop van tijd minder serieus genomen. Wanneer het maandbedrag stijgt, naarmate men weer onveiliger gaat rijden, corrigeert men zijn rijgedrag alsnog.

Conclusies

De grote hoeveelheid data leidt tot verschillende conclusies. Zo blijkt dat het gemiddelde rijgedrag typisch woon-werkverkeer is, met pieken in de spits en het meeste autogebruik in het weekeinde tussen 10 en 16 uur.

Regionaal

Ook per regio verschilt het rijgedrag. Verzekerden uit Almere rijden, gebaseerd op de data, het meest onveilig, terwijl in Enschede wonende verzekerden de veiligste rijders zijn. In het algemeen is er een scheiding tussen Oost- en West-Nederland.

Verder valt op dat in stedelijke gebieden beter wordt gescoord op snelheid ten opzichte van niet-stedelijke gebieden. Daar tegenover ziet de ANWB juist in de stedelijke gebieden slechtere scores op bochten en remmen.

Veilig Rijden Verzekering

De ANWB Veilig Rijden Verzekering belooft verzekerden tot 30 procent korting op hun premie als zij veilig rijden. ANWB meet dat door een bluetoothzender in de auto te plaatsen die data uit de auto verzamelt. Elke tien dagen krijgt de berijder via een app op zijn smartphone inzicht in zijn rijgedrag. ANWB geeft daarbij ook tips hoe het rijgedrag beter kan.

Tags: , ,

Financieel directeur Bovag…Seat test nieuwe…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties