fbpx
bekeken: 2100 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Auto-export VS levert Nederland half miljard op

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 4 juni 2019, 13:35

Leestijd: < 1 minuut

Nederlandse bedrijven verdienden in 2015 ruim een half miljard euro aan de Europese export van auto’s en onderdelen naar de VS. Het gaat om de rechtstreekse export, maar ook om leveringen aan de auto-industrieën in de EU die naar de VS exporteren.

cbs-nederlandse-verdienstenDit blijkt uit CBS-onderzoek naar internationale waardeketens. Als basis fungeerden OESO-cijfers uit 2015, de meest recente beschikbare gegevens.

De EU als geheel verdiende in 2015 bijna 45,8 miljard euro aan de export van auto’s en auto-onderdelen naar de VS, waarvan meer dan 25 miljard of 54,8 procent door Duitse bedrijfstakken. Op grote afstand volgen het VK (4,9 miljard euro, 10,7 procent) en Italië (3,7 miljard euro, 8 procent). Met 542,9 miljoen euro is het aandeel van Nederland in de totale verdiensten van de EU aan de uitvoer van auto’s en auto-onderdelen naar de VS 1,1 procent.

Volgens het CBS maakt het onderzoek inzichtelijk dat Nederlandse toeleveranciers van de auto-industrie niet alleen direct maar ook indirect kunnen worden getroffen door bijvoorbeeld een verhoging van Amerikaanse invoerheffingen op Europese auto’s en auto-onderdelen.

Tags: , , , ,

Aanhouding na oplichting met…Arval lanceert Mobility…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Roel Hindriks: 4 juni 2019 om 18:40

Verdienen is hier een (te) groot word; omzet realiseren wordt waarschijnlijk bedoeld.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties