fbpx
bekeken: 1457 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Autofabrikanten verliezen 518 miljard euro

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 13 mei 2020, 14:45

Leestijd: < 1 minuut

Onderzoeksbureau Globaldata heeft berekend dat in het eerste kwartaal van 2020 de aandeelhouderswaarde van automotive bedrijven wereldwijd met 518 miljard euro is gedaald. Boosdoener is uiteraard het coronavirus.

De analyse betreft zowel de voertuigfabrikanten als hun toeleveranciers. In maart jl. lag de verkoop van personenwagens 39,4% onder die van dezelfde maand in 2019. Het eerste kwartaal eindigde met een afzetkrimp van 27%. Na de luchtvaart- en toeristenindustrie staat de automotive op plaats drie van de ranglijst met meest getroffen sectoren.

Een analist van Globaldata dat de problemen bepaald niet over zullen zijn wanneer de vraag weer aantrekt. “Als de lockdown-maatregelen versoepelen, ontstaat een leveringsprobleem. Enerzijds omdat op zeker moment de voertuigvoorraden op zijn, anderzijds omdat de opgestarte productie voorlopig kampt met allerlei beperkende veiligheidsmaatregelen. “Het zal een tijd duren voordat de productie gelijke tred kan houden met de behoefte in de markt. Voor de korte termijn is er voor de automotive sector geen ontsnappen aan een somber perspectief.”

Tags: , ,

RDW onderzoekt veiligheid…Acea: sterke opmars…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Roel Hindriks: 13 mei 2020 om 16:46

Stoere kop boven dit artikel. Maar let op: dit betreft aandeelhouderswaarde en beslist geen exploitatieverlies. De diverse autoconcerns komen er ook niet door in de problemen, maar wel wanneer omzetdaling zo groot is dat liquiditeit niet meer voldoende is. Aandeelhouderswaarde is so wie so een misleidend gegeven: de waarde van uitgegeven Tesla aandelen zou momenteel meer dan 200 miljard dollar zijn: mooi voorbeeld van gebakken lucht dus.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties