fbpx
bekeken: 1034 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Bandencampagne overheid en branche

DOMEIN: Werkplaats

Geplaatst op: 12 november 2018, 15:57

Leestijd: 2 minuten

Met de vandaag gestarte campagne ‘Geef je banden lucht’ willen overheid en de mobiliteitsbranche automobilisten wijzen op het belang van tweemaandelijkse controle op beschadigingen en de juiste spanning.

De campagne is een initiatief van het Ministerie IenW, Vaco, RAI-vereniging, ANWB, Bovag, Recybem, Band op Spanning, Milieu Centraal en VNA. Met een correcte spanning verlopen autoritten veiliger, zuiniger, stiller en schoner, stellen de partijen. Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven (Infrastructuur en Milieu): Als alle auto’s met de juiste bandenspanning zouden rondrijden, zouden we zo’n 0,4 megaton CO2 per jaar aan uitstoot besparen. Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van alle huishoudens in de gemeente Groningen.”

Radiospotjes

De campagne bestaat onder meer uit radiospotjes en informatie bij het tankstation. De boodschap is onder meer dat automobilisten al snel honderd euro per jaar kunnen besparen door frequent te controleren op de luchtdruk. Ook grip (kortere remweg, kleinere kans op slip) en brandstofverbruik varen er wel bij. Toch rijdt zo’n zestig procent van de Nederlanders rond met te slap opgepompte banden. Verder bevat de campagne informatie over praktische zaken, zoals de plekken waar de juiste bandenspanning te vinden is (instructieboekje, sticker in deurstijl, handschoenenvakje of tankdop). Andere suggesties:

  • bij het reservewiel moet de bandenspanning altijd 0,5 bar hoger liggen dan de voorgeschreven adviesspanning
  • zet bij een zomerband een munt van 1 euro tussen het profiel van je band. Zie je de gouden rand, vervang dan je banden
  • komen je winterbanden uit de opslag? Pomp ze dan meteen op bij de bandenwissel
  • door je banden eens per twee maanden op te pompen, maken ze een stuk minder herrie.

Koud of warm?

De helft van alle Nederlanders checkt zijn bandenspanning minder dan drie keer per jaar, terwijl iedere twee maanden wordt aanbevolen. 42 procent weet dat bandenspanning het best gemeten kan worden wanneer de banden koud zijn; 20 procent denkt (onterecht) dat dit het beste kan als de banden warm zijn.

Algemeen voorzitter Bovag, Bertho Eckhardt: “Wij adviseren en stimuleren Bovag-bedrijven om bandenspanningscontrole standaard in de werkzaamheden op te nemen. De meeste van onze leden doen dat ook al. Daarnaast proberen we het via de duizenden aangesloten bedrijven in het hele land voor de consument zo laagdrempelig mogelijk te maken om zelf regelmatig de banden op te pompen.”

Tags: , , , ,

Column Ernestine Voskuilen:…Award voor Quiet Vehicle…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties